Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Maleri får eksportforbud

Er for viktig til å forlate Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Maleriet «The Blue Rigi» ble tidligere i år solgt for 70 millioner kroner til en mann i Storbritannia. Nå har mannen bedt om eksporttillatelse for å selge maleriet, trolig til en kjøper i USA, melder BBC.

Men nå stikker britiske myndigheter kjepper i hjulene for salget, og gir maleriet eksportforbud. Det betyr at kunstinstitusjoner i Storbritannia har to måneder på seg til å vise interesse for maleriet.

Dersom noen skulle vise interesse for maleriet, vil eksportforbudet bli forlenget til mars 2007, slik at det skal være mulig å samle nok penger til å kjøpe det.

Avgjørelsen om å stoppe salget ble tatt av kulturminister David Lammy, som ble rådet til dette av en komité som spesialiserer seg på rådgivning i forbindelse med eksport av kunst.

- Bildet er av enestående estetisk betydning, sier komitéen.

De legger også vekt på historien til mannen bak bildet, Joseph Mallord William Turner:

- Bildet er av enestående betydning for studiet av JMW Turners arbeider.

Turner regnes som en av kunstnerne som inspirerte impresjonistene, og avgjørelsen om å gripe inn i kunsthandelen er en viktig prinsippiell avgjørelse.

EKSPORTFORBUD: «The Blue Rigi» blir i Storbritannia foreløpig. Foto: SCANPIX
EKSPORTFORBUD: «The Blue Rigi» blir i Storbritannia foreløpig. Foto: SCANPIX Vis mer

I Norge er det Nasjonalmuseet for kunst, design og arkitektur som avgjør om norske verker får forlate landet. Til Aftenposten har avdelingsleder for samlinger og utstillinger, Sidsel Helliesen, tidligere i år fortalt at det også i Norge legges ned eksportforbud:

- Vi får årlig ca. 400-500 søknader om kunsteksport, fortalte Helliesen til Aftenposten.

- I fjor ble to avslått. Det gjaldt Rolf Nesch\' hovedarbeid «Sildefiske», som henger i Indekshuset, og et maleri signert J.C. Dahl.

Ifølge Aftenposten har 300 arbeider av Munch, rundt 60 malerier av Fritz Thaulow, rundt 20 malerier av kunstnerne Nikolai Astrup, Christian Skredsvig og Harald Sohlberg og 40 malerier av Christian Krohg blitt godkjent for eksport i perioden fra 1988 til 1993.