- Målet mitt er ikke å provosere

Matias Faldbakken ønsker ikke nødvendigvis å provosere leserne med sin bøker om porno og nazi-flørt.

FRANKFURT: (Dagbladet): - Jeg vil ikke provosere, men tematisere det å provosere. I miljøene jeg beskriver er provokasjonen fullstendig inkorporert. Mitt prosjekt er delvis å vise at det ikke er noe som er provoserende lenger, sier Mattias Faldbakken.

Ikke låst

Dermed er forfatteren på linje med Dagbladets anmelder Øystein Rottem som mener at alle tabuer er brutt. Faldbakken forundrer seg likevel over Rottems utspill:

- La meg si det sånn. Jeg registrerer at Rottem har latt seg provosere av boka mi. Så da kan han jo ikke si at prosjektet mitt låser seg av seg selv. Det blir omtrent som å si «Nå ble jeg veldig provosert av at jeg ikke ble provosert!», sier Faldbakken, som er i Frankfurt for å lese fra sin første bok «The Cocka Hola Company». Den har nylig kommet ut på tysk. Til sammen har Faldbakken solgt 20000 av de to bøkene «The Cocka Hola Company» og «Macht und Rebel» i Norge.

Humoristisk

Sistnevnte roman fikk nylig svært gode kritikker i de store avisene i Danmark. Politikens anmelder syntes romanen, som inngående skildrer analt samleie og pedofili, var «forfriskende underholdning».

- Dette er også en del av prosjektet: Nettopp at den velmenende humanistiske kultursfæren alltid leser ting i beste mening. At noen omfavner de slibrighetene jeg skriver som forfriskende, er jo litt morsomt.

- Men er det greit at noen leser boka som rein underholdning?

- Ja, det har jeg ikke noe imot. All litteratur er jo egentlig underholdning.

- Er samfunnet så overseksualisert at litteraturen ikke lenger har noe å bidra med?

- Det er ikke noe nytt av alle tabuer er brutt. Men det er vel heller ikke noe poeng å lage seg noen regler for hva som bør med og hva som ikke bør med i litteraturen. Litteraturen er et åpent felt hvor alt er fritt vilt.

Bøker på toalettpapir

Faldbakken har stort utbytte av å forholde seg til leserreaksjoner på bøkene sine, fordi han mener all kunst dreier seg om meningsdannelse. Kritikken fra Rottem biter han ikke på. Da Rottem anmeldte romanen i Dagbladet, foreslo han at paperbacken burde utgis på toalettpapir.

- Det er en kjempeidé, sier Faldbakken.

- Jeg og en kamerat drev et lite kunstforlag en gang og planla å utgi det vi ikke likte på toalettpapir. Så den ideen må Rottem ha rappa fra oss!