Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Atomvåpenforbud:

Målet om en kjernevåpenfri verden

Regjeringen jobber hver eneste dag mot målet om en verden fri for kjernevåpen. Men først må ytterligere spredning hindres.

JOBBER MOT ATOMVÅPEN: Utenriksminister Børge Brende understreker i dette innlegget at regjeringen jobber for en verden fri for kjernevåpen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
JOBBER MOT ATOMVÅPEN: Utenriksminister Børge Brende understreker i dette innlegget at regjeringen jobber for en verden fri for kjernevåpen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin leder 12. juli skriver Dagbladet at veien frem til avskaffelse av kjernevåpen er lang og vanskelig. Å hindre ytterligere spredning er den første store oppgaven, og at målet må være avskaffelse og forbud. I den rekkefølgen. Her har Dagbladet helt rett og det er nettopp dette som er kjernen i regjeringens politikk, slik et enstemmig Storting også har stilt seg bak.

Men når Dagbladet videre hevder at regjeringen ikke løfter en finger for å få en slutt på atomtrusselen, så tar avisen helt feil. Norge tar viktige ikke-sprednings- og nedrustningsinitiativer som gir konkrete resultater. Dette viste regjeringen senest i fjor høst da vi la fram en egen resolusjon om verifikasjon av nedrustning i FN.

Vår innsats for verifikasjon av nedrustning er helt avgjørende for å legge grunnlaget for fremtidige reduksjoner i kjernevåpenarsenalene. Regjeringen har også bidratt med kritisk innsats for å sikre at atomavtalen med Iran kunne tre i kraft. I tillegg er Norge en pådriver for å stanse fremstilling av spaltbart materiale for våpenformål og bygge ned eksisterende lagre. Vi støtter aktivt opp om prøvestansregimet og slutter opp om initiativer for å redusere kjernevåpnenes rolle i sikkerhetspolitikken.

Alle disse er eksempler på konkrete tiltak som bidrar til å hindre spredning av kjernevåpen, legger grunnlaget for balansert og verifiserbar avskaffelse av atomvåpen, og som igjen legger grunnlaget for et rettslig bindende rammeverk som sikrer målet om en kjernevåpenfri verden. Dette er helt i tråd med det Stortinget har vedtatt.

Dagbladet viser selv til Nord-Korea og er enig i at trusselen er skjerpet. Et forbud mot kjernevåpen, der de landene som har slike våpen ikke er med, er ikke veien å gå. Jeg har gjennom hele prosessen som ledet frem til forbudstraktaten forrige fredag redegjort for hva som er grunnen til at Norge som NATO-land har valgt å ikke delta i forhandlingene. Forbudstraktaten er ikke forenlig med vår NATO-forpliktelser. Denne vurderingen deler vi med våre allierte. Det viser stemmegivningen i FN med all tydelighet hvor alle NATO-land gikk imot.

Et enstemmig Storting står fast på at Ikke-spredningsavtalen er det eneste realistiske sporet for å nå målet om en verden uten kjernevåpen, og at Norge skal arbeide aktivt for å bidra til gjennomføringen av avtalen. Det er langs dette sporet regjeringen jobber hver eneste dag, mot det målet vi alle deler - en verden fri for kjernevåpen. Og her er ikke faktorenes rekkefølge likegyldig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!