Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Coronaviruset

Målrettet testing med aktiv oppfølging begrenser spredning

Situasjonen må følges nøye og behov for nye tiltak vurderes kontinuerlig.

TESTING: Oslo universitetssykehus har satt opp en prøvetakingsstasjon hvor personer som mistenkes å være smittet av coronaviruset, kan komme med bil og bli testet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TESTING: Oslo universitetssykehus har satt opp en prøvetakingsstasjon hvor personer som mistenkes å være smittet av coronaviruset, kan komme med bil og bli testet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Av:
Gunnar Kvåle, professor emeritus i internasjonal helse, dr. med., Bergen
Mads Gilbert, overlege, dr.med., spesialist i anestesiologi, Tromsø
Dag Jacobsen, overlege, dr. med., spesialist i klinisk farmakologi, indremedisin og kardiologi, Oslo
Dag Svanæs, professor, dr.philos., Trondheim

Det er bra at iverksatte tiltak mot spredning av korona videreføres, minst en uke etter påske. Det er gledelig at strategien for å slå ned epidemien kan synes å gi framgang i kampen mot videre covid-19-smitte i Norge.

Den valgte strategien ser ut til å forhindre at mange blir alvorlig syke og dør. «Slå ned»-strategien er trolig også samfunnsøkonomisk mindre kostbar enn mer begrensete tiltak for å bremse epidemien.

Mer testing, bedre oppfølging. Vi mener de restriktive tiltakene må videreføres og kombineres med langt mer omfattende og målrettet testing, forsterket sporing av smittekontakter og strengere isolasjon av smittede og kontakter. Samlet er disse tiltakene nå avgjørende for videre kontroll av epidemien.

Testaktiviteten har variert mye. Med den utvidede testkapasiteten er det ikke lenger noen grunn til å være restriktiv med testing. Når testaktiviteten økes, bør det skje på en måte som kan sikrer at smittesituasjonen kan bedømmes raskt ut fra testresultatene, slik at en slipper å vente med å bedømme situasjonen til 2 - 3 uker etter en positiv test, når konsekvensene i form av innleggelser og dødsfall viser seg.

SVENSKE MARTIN: - Gjør mer enn det myndighetene sier. Video: Expressen Vis mer

Flere må tilbys testing. Vi vil få bedre kartlegging av hvor mange som har symptomgivende covid-19 sykdom i Norge hvis alle med luftveisinfeksjoner eller andre symptomer på covid19-infeksjon tilbys testing. Da får vi også bedre grunnlag for systematisk og rask oppfølging av smittede og kontakter.

Dette er svært viktig for å hindre videre smittespredning. Mange med symptomer, særlig familiemedlemmer eller andre som frykter at de kan være smittet, vil da få avklart om symptomene kan skyldes covid-19. Alle nærkontakter bør testes, ikke bare nærkontakter med symptomer, slik Folkehelseinstituttet anbefaler.

Mer effektiv isolering begrenser smittespredning. Retningslinjene for hjemme-isolering bør skjerpes. Et bedre system for isolering av de som er smittet og deres kontakter, familiekontakter og andre, er avgjørende i den nåværende fasen av epidemien. Dagens system med isolering hjemme for en som er smittet, uten samtidig testing av familiemedlemmer, gir stor risiko for smittespredning innen familien. I trangbodde hus og små leiligheter lar effektiv hjemmeisolering seg knapt gjennomføre.

I USA diskuteres å bruke ledige hotellrom i 14 dager som midlertidig karantene for de som tester positivt. Helsearbeidere som er smittet, kan bli bedt om å bo på hotell i egen karantenetid. De kan da ha som oppgave å følge med om de som er i karantene, utvikler mer alvorlige symptomer, slik at de raskt kan sendes til sykehus for behandling. Dette er eksempler på alternative løsninger for mer effektiv isolering for å hindre spredning. Slik isolering vil også lette situasjonen for de som har testet positiv, men ikke trenger sykehusinnleggelse.

NB! STERKE INNTRYKK: Den amerikanske tv-kanalen CNN har fått eksklusiv tilgang til et av tre sykehus i New York som utelukkende jobber med corona-pasienter. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Korona rammer ikke tilfeldig. Fattige sosioøkonomiske grupper kan være mer eksponert for infeksjonen. Trangboddhet, usikre arbeidsplasser, arbeidsledighet, arbeid som ikke kan gjøres fra hjemmekontor og svake eller fraværende sykelønnsordninger øker smittepresset og svekker muligheter for effektiv selv-isolering.

Globale og lokale forskjeller i helse og levekår blir tydelige og forsterkes av covid-19-pandemien. I flere delstater i USA rapporteres mye høyere dødelighet blant afroamerikanere enn hvite. Konsekvenser for grupper som har vanskelige sosioøkonomiske levekår må følges nøye, også i Norge, slik at det settes inn målrettete tiltak mot forskjeller som forverres av epidemien.

Utviklingen må følges nøye. For å følge utviklingen av epidemien, bør reproduksjonstallet, R, beregnes hyppig, også i løpet av påsken. Dette gir en indikasjon på om vi er på rett vei med en R som holder seg godt under 1. Etter påske har vi da bedre grunnlag for å vurdere om de planlagte lettelsene er forsvarlig å gjennomføre - eller om nye innstramninger må vurderes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!