DEBATT

Coronaviruset

Målrettet testing med aktiv oppfølging begrenser spredning

Situasjonen må følges nøye og behov for nye tiltak vurderes kontinuerlig.

TESTING: Oslo universitetssykehus har satt opp en prøvetakingsstasjon hvor personer som mistenkes å være smittet av coronaviruset, kan komme med bil og bli testet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TESTING: Oslo universitetssykehus har satt opp en prøvetakingsstasjon hvor personer som mistenkes å være smittet av coronaviruset, kan komme med bil og bli testet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Av:Gunnar Kvåle, professor emeritus i internasjonal helse, dr. med., BergenMads Gilbert, overlege, dr.med., spesialist i anestesiologi, TromsøDag Jacobsen, overlege, dr. med., spesialist i klinisk farmakologi, indremedisin og kardiologi, OsloDag Svanæs, professor, dr.philos., Trondheim

Det er bra at iverksatte tiltak mot spredning av korona videreføres, minst en uke etter påske. Det er gledelig at strategien for å slå ned epidemien kan synes å gi framgang i kampen mot videre covid-19-smitte i Norge.

Den valgte strategien ser ut til å forhindre at mange blir alvorlig syke og dør. «Slå ned»-strategien er trolig også samfunnsøkonomisk mindre kostbar enn mer begrensete tiltak for å bremse epidemien.

Mer testing, bedre oppfølging. Vi mener de restriktive tiltakene må videreføres og kombineres med langt mer omfattende og målrettet testing, forsterket sporing av smittekontakter og strengere isolasjon av smittede og kontakter. Samlet er disse tiltakene nå avgjørende for videre kontroll av epidemien.

Testaktiviteten har variert mye. Med den utvidede testkapasiteten er det ikke lenger noen grunn til å være restriktiv med testing. Når testaktiviteten økes, bør det skje på en måte som kan sikrer at smittesituasjonen kan bedømmes raskt ut fra testresultatene, slik at en slipper å vente med å bedømme situasjonen til 2 - 3 uker etter en positiv test, når konsekvensene i form av innleggelser og dødsfall viser seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer