Malte over kunst til tre millioner

Men grafitti-kunstneren Banksy selger som aldri før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Britiske sporveisansatte malte forrige uke svart maling over et veggmaleri utført av den britiske gerilja- og grafittikunstneren Banksy, skriver Reuters.

Bildet, som forestilte Pulp Fictions Samuel J. Jackson og John Travolta med bananer istedet for pistoler i hendene, ble spraymalt på en trafo-stasjon for fem år siden.

Grafittien er et av Banksys mest kjente bilder og kunstkjennere har anslått at det var verdt rundt tre millioner kroner.

Først var det usikkerhet rundt akkurat hvem som hadde malt over bildet, men mandag gikk sporveiene i London ut med en pressemelding.

- Vi er klar over at det er flere som anser Banksys arbeid som legitim kunst, men vårt grafittifjernelag er ansatt som profesjonelle veggvaskere, ikke kunstkritikere, opplyste sporveiene.

Banksy har provosert britene med sin geriljakunst i flere år. I fjor lagde han oppstuss da han remikset 500 eksemplarer av Paris Hilton-albumet «Paris» og plasserte dem tilbake i butikkhyllene. Platene endte med å gå for tusenvis av kroner på eBay. Et par uker slo han til igjen og plasserte en dukke av en Guantanamo-fange i Disneyland.

Dagbladet intervjuet kunstneren, som insisterer på å forbli anonym, i 2003.

- For meg er dette blitt som en jobb. Akkurat som det er andres jobb å fjerne det jeg har gjort, fortalte Banksy.

<strong><B>POPULÆR:</strong></B> Banksy er kanskje Storbrittanias mest kjente grafittikunstner. Dette bildet er fra en utstilling i fjor. Foto: Zoe McCarthy
POPULÆR: Banksy er kanskje Storbrittanias mest kjente grafittikunstner. Dette bildet er fra en utstilling i fjor. Foto: Zoe McCarthy Vis mer

- Grafitti handler om å gi de uten stemme en stemme.

Selv om Banksy driver med geriljakunst i gatebildet, blir kunsten hans også solgt for millioner av kroner i gallerier. Denne uka slo han sin egen salgsrekord, da «Space Girl and Bird», som var spraypaintet på en stålplate, ble auksjonert bort for nesten tre millioner kroner. Ifølge BBC var det 20 ganger mer enn prisen opprinnelig antydet.

Bildet var opprinnelig bestilt av Blur for å brukes på coveret til albumet «Think Tank».

- Ausjonsprisen demonstrer hvor mye kunsten til Banksy har steget i verdi. Han er åpenbart en meget etterspurt artist, sier kunstkjenneren Charles Dupplin til BBC.

Men Londons sporveisansatte har likevel fått beskjed om å fjerne all grafitti fordi «skaper en atmosfære av samfunnsmessig forfall».

Veggen forble likevel ikke ren lenge. Nå har den blitt dekket av et nytt grafittimaleri. «Kom tilbake», står det på en Trafo-stasjon i London.

Malte over kunst til tre millioner

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer