SAMARBEID: Malthe-Sørensen sammen med Treholts advokat Harald Stabel. Foto: NTB / Scanpix
SAMARBEID: Malthe-Sørensen sammen med Treholts advokat Harald Stabel. Foto: NTB / ScanpixVis mer

Malthe-Sørenssen tar med seg Treholts venner på vei ned

Den som lever av tillit faller langt og dypt når jukset viser seg.

Kommentar

Det er aldri noe vakkert syn når et menneske med tillit hos mange blir avslørt som en falskner. Geir Selvik Malthe-Sørenssen benekter riktignok at han jukset da han forsynte Arne Treholts forsvarer med oppsiktsvekkende informasjon. Men benektelsen virker konstruert, og Treholt-forsvarer Harald Stabell avskriver nå sin tidligere «utreder» med dyp skuffelse. Den tidligere journalisten sliter også med andre problemer som ikke akkurat styrker hans troverdighet. I fjor ble han siktet for grov korrupsjon og varetektsfengslet, anklaget for å ha hentet ut hemmelige politidokumenter hos en tidligere politimann i Asker og Bærum politidistrikt. De ble samlet inn som ledd i forsvaret av Christer Tromsdal, en gjenganger når det gjelder økonomiske straffesaker. Det er også kjent at Malthe-Sørenssen har et gjeldsproblem med aktive og pågående kreditorer.

Denne saken handler særlig om to forhold. Det ene gjelder Malthe-Sørenssens troverdighet som Treholt-etterforsker. Det andre handler om hvordan tillit blir brukt og misbrukt, av og i mediene og av landets elite av strafferettsadvokater.

Den spiondømte Arne Treholt har siden dommen på 20 års fengsel i 1985, kjempet for å få opp saken sin på nytt. Høyesterett forkastet begjæringer om gjenopptakelse i 1988 og 1992. I 2005 fremmet han sak for Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, men fikk avslag. Det samme gjentok seg i 2011. Den siste begjæringen bygde i betydelig grad på informasjon som var hentet inn av Geir Selvik Malthe-Sørenssen. Blant påstandene var fabrikasjon av det såkalte pengebeviset, noe en tidligere tjenestemann i sikkerhetspolitiet skal ha innrømmet. Nå tyder det meste på at utrederens informasjon er fiktive historier, konstruert med hjelp av en draps- og bedrageridømt bruktbilselger.

Dette er ille for advokat Harald Stabell og andre som har holdt Treholt-saken gående med Malthe-Sørenssens «bevis». Treholt-komplekset inneholder forhold når det gjelder etterforskningen og påtalemyndighetens arbeid som har fortjent kritisk oppmerksomhet. Det er bl.a. dokumentert av Stortingets EOS-utvalg for de hemmelige tjenestene. Men selve hovedspørsmålet - om Arne Treholt var skyldig i spionasje - er det nå ingen grunn til å sette spørsmål ved. Mange av anklagene mot politiet har også mistet troverdighet. Case closed.

Det gjelder ikke mediene og advokatene. Det er snart tjue år siden Malthe-Sørenssen sluttet i Dagbladet og gikk videre til andre stillinger og oppdrag, bl.a. i Nettavisen, Se og Hør, ABC Nyheter, TV3 og NRK. De siste årene har han opptrådt som en blanding av journalist og privatetterforsker. Dette faller sammen med at norske medier i stadig større grad blir avhengige av frilansere og andre som ikke har noen fast base i redaksjonen, og som derfor ikke er en del av dette fellesskapets løpende kontroll eller kultur. Skal mediene holde den nødvendige presseetiske standard, krever det i dag utvidet faktakontroll og kritisk holdning til bruk av skjulte kilder.

Malthe-Sørenssen har jobbet som etterforsker, eller utreder, for om lag ti advokatfirmaer. I ett tilfelle (Tromsdal-saken) fikk han utbetalt 257000 fra domstolen for sitt arbeid. Det gjaldt det samme saksområdet «utrederen» nå er korrupsjonssiktet for. Advokat Harald Stabell vedgår at han har lånt penger til Malthe-Sørenssen, visstnok av medfølelse i en angivelig vanskelig situasjon. Slikt skaper bånd av høyst uprofesjonell karakter.

Geir Selvik Malthe-Sørenssen er så langt ikke dømt for noe. Harald Stabell vil mest sannsynlig forsøke å sette en tjukk, rød strek over hele befatningen med mannen. Uansett finnes det lærdom å hente fra denne affæren. Det er ikke nok å være kritisk til myndighetene. Også journalister og betalte informanter må tåle å bli vurdert kritisk før de får tillit.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.