Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Malthe-Sørenssen tar med seg Treholts venner på vei ned

Den som lever av tillit faller langt og dypt når jukset viser seg.

SAMARBEID: Malthe-Sørensen sammen med Treholts advokat Harald Stabel. Foto: NTB / Scanpix
SAMARBEID: Malthe-Sørensen sammen med Treholts advokat Harald Stabel. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Kommentar

Det er aldri noe vakkert syn når et menneske med tillit hos mange blir avslørt som en falskner. Geir Selvik Malthe-Sørenssen benekter riktignok at han jukset da han forsynte Arne Treholts forsvarer med oppsiktsvekkende informasjon. Men benektelsen virker konstruert, og Treholt-forsvarer Harald Stabell avskriver nå sin tidligere «utreder» med dyp skuffelse. Den tidligere journalisten sliter også med andre problemer som ikke akkurat styrker hans troverdighet. I fjor ble han siktet for grov korrupsjon og varetektsfengslet, anklaget for å ha hentet ut hemmelige politidokumenter hos en tidligere politimann i Asker og Bærum politidistrikt. De ble samlet inn som ledd i forsvaret av Christer Tromsdal, en gjenganger når det gjelder økonomiske straffesaker. Det er også kjent at Malthe-Sørenssen har et gjeldsproblem med aktive og pågående kreditorer.

Denne saken handler særlig om to forhold. Det ene gjelder Malthe-Sørenssens troverdighet som Treholt-etterforsker. Det andre handler om hvordan tillit blir brukt og misbrukt, av og i mediene og av landets elite av strafferettsadvokater.

Den spiondømte Arne Treholt har siden dommen på 20 års fengsel i 1985, kjempet for å få opp saken sin på nytt. Høyesterett forkastet begjæringer om gjenopptakelse i 1988 og 1992. I 2005 fremmet han sak for Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, men fikk avslag. Det samme gjentok seg i 2011. Den siste begjæringen bygde i betydelig grad på informasjon som var hentet inn av Geir Selvik Malthe-Sørenssen. Blant påstandene var fabrikasjon av det såkalte pengebeviset, noe en tidligere tjenestemann i sikkerhetspolitiet skal ha innrømmet. Nå tyder det meste på at utrederens informasjon er fiktive historier, konstruert med hjelp av en draps- og bedrageridømt bruktbilselger.

Dette er ille for advokat Harald Stabell og andre som har holdt Treholt-saken gående med Malthe-Sørenssens «bevis». Treholt-komplekset inneholder forhold når det gjelder etterforskningen og påtalemyndighetens arbeid som har fortjent kritisk oppmerksomhet. Det er bl.a. dokumentert av Stortingets EOS-utvalg for de hemmelige tjenestene. Men selve hovedspørsmålet - om Arne Treholt var skyldig i spionasje - er det nå ingen grunn til å sette spørsmål ved. Mange av anklagene mot politiet har også mistet troverdighet. Case closed.

Det gjelder ikke mediene og advokatene. Det er snart tjue år siden Malthe-Sørenssen sluttet i Dagbladet og gikk videre til andre stillinger og oppdrag, bl.a. i Nettavisen, Se og Hør, ABC Nyheter, TV3 og NRK. De siste årene har han opptrådt som en blanding av journalist og privatetterforsker. Dette faller sammen med at norske medier i stadig større grad blir avhengige av frilansere og andre som ikke har noen fast base i redaksjonen, og som derfor ikke er en del av dette fellesskapets løpende kontroll eller kultur. Skal mediene holde den nødvendige presseetiske standard, krever det i dag utvidet faktakontroll og kritisk holdning til bruk av skjulte kilder.

Malthe-Sørenssen har jobbet som etterforsker, eller utreder, for om lag ti advokatfirmaer. I ett tilfelle (Tromsdal-saken) fikk han utbetalt 257000 fra domstolen for sitt arbeid. Det gjaldt det samme saksområdet «utrederen» nå er korrupsjonssiktet for. Advokat Harald Stabell vedgår at han har lånt penger til Malthe-Sørenssen, visstnok av medfølelse i en angivelig vanskelig situasjon. Slikt skaper bånd av høyst uprofesjonell karakter.

Geir Selvik Malthe-Sørenssen er så langt ikke dømt for noe. Harald Stabell vil mest sannsynlig forsøke å sette en tjukk, rød strek over hele befatningen med mannen. Uansett finnes det lærdom å hente fra denne affæren. Det er ikke nok å være kritisk til myndighetene. Også journalister og betalte informanter må tåle å bli vurdert kritisk før de får tillit.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media