KOMMENTARER

Malthe-Sørenssen tar med seg Treholts venner på vei ned

Den som lever av tillit faller langt og dypt når jukset viser seg.

SAMARBEID: Malthe-Sørensen sammen med Treholts advokat Harald Stabel. Foto: NTB / Scanpix
SAMARBEID: Malthe-Sørensen sammen med Treholts advokat Harald Stabel. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er aldri noe vakkert syn når et menneske med tillit hos mange blir avslørt som en falskner. Geir Selvik Malthe-Sørenssen benekter riktignok at han jukset da han forsynte Arne Treholts forsvarer med oppsiktsvekkende informasjon. Men benektelsen virker konstruert, og Treholt-forsvarer Harald Stabell avskriver nå sin tidligere «utreder» med dyp skuffelse. Den tidligere journalisten sliter også med andre problemer som ikke akkurat styrker hans troverdighet. I fjor ble han siktet for grov korrupsjon og varetektsfengslet, anklaget for å ha hentet ut hemmelige politidokumenter hos en tidligere politimann i Asker og Bærum politidistrikt. De ble samlet inn som ledd i forsvaret av Christer Tromsdal, en gjenganger når det gjelder økonomiske straffesaker. Det er også kjent at Malthe-Sørenssen har et gjeldsproblem med aktive og pågående kreditorer.

Denne saken handler særlig om to forhold. Det ene gjelder Malthe-Sørenssens troverdighet som Treholt-etterforsker. Det andre handler om hvordan tillit blir brukt og misbrukt, av og i mediene og av landets elite av strafferettsadvokater.

Den spiondømte Arne Treholt har siden dommen på 20 års fengsel i 1985, kjempet for å få opp saken sin på nytt. Høyesterett forkastet begjæringer om gjenopptakelse i 1988 og 1992. I 2005 fremmet han sak for Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, men fikk avslag. Det samme gjentok seg i 2011. Den siste begjæringen bygde i betydelig grad på informasjon som var hentet inn av Geir Selvik Malthe-Sørenssen. Blant påstandene var fabrikasjon av det såkalte pengebeviset, noe en tidligere tjenestemann i sikkerhetspolitiet skal ha innrømmet. Nå tyder det meste på at utrederens informasjon er fiktive historier, konstruert med hjelp av en draps- og bedrageridømt bruktbilselger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer