Maltrakterte inventaret på Spasibar

Og tente innendørs bål med tennvæske.

Det var natt til tirsdag at Spasibar holdt gravøl for sitt eget utested i St. Olavs gate 32 i Oslo. Spasibar varslet tidligere denne måneden at de ville stenge - og natt til tirsdag satte de et noe kaotisk punktum:

Klokken 02.30 fikk Oslo brann- og redningsetat melding om branntilløp i utestedets lokaler, og rykket derfor ut. Men ifølge en pressemelding fra Oslo brann og redningsetat, ble brannmannskapene forsøkt stoppet i døra.

Stoppet brannalarm med bamse

De feststemte menneskene hevdet at brannalarmen var utløst av en røykmaskin, og at brannmannskapene derfor kunne returnere til stasjonen. Men de erfarne mannskapene luktet seg fram til at dette var ekte røyk, og tvang seg derfor inn i lokalet.

Der ble de møtt av en slagmark. Bildene fra Oslo brann- og redningsetat viser tydelig at gravølet hadde gått komplett over styr.

Store deler av inventaret var knust, det var tent bål med tennvæske på scenen - og festdeltakerne hadde forsøkt å stoppe brannalarmen ved hjelp av et kosedyr.

- Det går an å bruke hodet. Det handler om å ta ansvar for seg selv og egne omgivelser, sier informasjonssjef Ida Løfsgaard Kojedahl i brann- og redningsetaten.

Brente sine egne klær

MÅ BRUKE HODET: - Det går an å bruke hodet. Det handler om å ta ansvar for seg selv og egne omgivelser, sier informasjonssjef Ida Løfsgaard Kojedahl i brann- og redningsetaten. Foto: OSLO BRANN- OG REDNINGSETAT
MÅ BRUKE HODET: - Det går an å bruke hodet. Det handler om å ta ansvar for seg selv og egne omgivelser, sier informasjonssjef Ida Løfsgaard Kojedahl i brann- og redningsetaten. Foto: OSLO BRANN- OG REDNINGSETAT Vis mer

Ifølge Løfsgaard Kojedahl var det var kaos, rot og brennbare materialer overalt i lokalet, og brannmannskapene måtte foreta nødvendig slokking. Politiet var også involvert, og flere av festdeltakerne skal ha motsatt seg arrestasjon.

- Det var ingen som forsøkte å stoppe brannmannskapene, sier Maria Kartveit, som arrangerte festen sammen med medeierne Tonje Nordmo og Cedric Stevens fra kunstnerkollektivet Marked Moskva.

Men Kartveit medgir at eierne oppfordret til bålbrenning inne i lokalet.

- Vi tente på inngangspengene vi hadde fått inn, og tøyet vi hadde på oss. Deretter gikk vi nakne fra stedet, fortsetter eieren, som selv hadde forlatt restene av Spasibar da brannmannskapene ankom.

- Burde fått en medalje

- Bildene viser at stedet så ut som en slagmark etter at festen var over?

- Ja, var det ikke fint? Vi burde heller fått en medalje fra brannmesteren for å holde en såpass bra fest, fortsetter Kartveit.

- Brann- og redningsetaten mener at dere opptrådte uansvarlig?

Maltrakterte inventaret på Spasibar

- Ja, men så går jo de kanskje på julebord som er gørr kjedelige også, fortsetter Kartveit, som ikke føler vemod over at Spasibar nå er historie.

- Vi har alltid tatt egne, frie valg - og ikke latt oss styre av andres meninger. Jeg er veldig fornøyd, avslutter Kartveit.

Spasibar ble etablert i 2004. På avslutningsfesten natt til tirsdag spilte bandene Lionheart Brothers, Truls and the Trees, Pirate Love og Lukestar.

STOPPET ALARM MED BAMSE: Medeier Marie Kartveit ved Spasibar bekrefter at de oppfordret til bålbrenning inne i lokalet.
KLIPPET AV: Ledninger og detektorer var forsøkt tettet eller klippet av for at bålet ikke skulle bli oppdaget.
BLE HINDRET: Oslo Brann- og redningsetat hevder at de ble forsøkt hindret i slukningsarbeidet da de ankom festen på Spasibar.
NAKENFEST: Festdeltakerne hadde tent på sine egne klær på scenen, og gikk nakne fra festen.