Mambo i himmelen

Kongen av latino-jazz, Tito Puente, er død, og i Spanish Harlem lyder Titos musikk på alle gatehjørner.

Bilder av «El Rey» står i butikkvinduene i bydelen hvor han ble født og vokste opp. I USAs latinske verden var Puente like stor som Frank Sinatra var for hvite amerikanere.

- Han var like stor som Sinatra, Elvis og John Lennon til sammen, mener puertoricaneren Douglas Montero i New York Post.

  • Alfredo «Chocolate» Arementeros fikk meldingen om Titos død før klokka fem om morgenen torsdag, og kokte seg en kopp sterk, svart kaffe. Resten av dagen var det mambo, salsa og jazz. Musikken til Puente fylte hele rommet hans, rant ut av vinduene og ned på de hete fortauene i New York. Hele Spanish Harlem sørget over Puente til Puentes livsglade musikk. Støyende høyt.

Arementeros spilte med Puente i 50 år, og veit at «El Rey» etterlater seg musikk som vil påvirke andre musikere i år framover. Selv hadde jeg planer om å høre Puente og bandet hans på City Island i the Bronx en av de første helgene. Hver fredag og lørdag var det mambo med Tito på den lille øya hvor mange av New Yorks båteiere har havneplass, og hvor reker, krabber og hummer fyller hver eneste restaurant gjennom sommeren og høsten.

  • Men hjertet til Tito Puente ville ikke mer mens han lå på operasjonsbordet. Han fikk 77 år og brukte mange av dem for å forandre inntrykket av at alt puertoricanerne bidro med i New York var faenskap. Bak seg har han 118 plater, 300 konserter i året og fem Grammy-priser. Siste Grammy fikk han i februar for «Mambo Birdland».

Han skrev sangen «Oye como va» lenge før Carlos Santana gjorde den til en suksess.

- Jeg er stolt over å være berørt av Tito Puentes ånd, sa Santana den gangen.

Puente var virtuos på pauker. Han var en mester i arrangementer og spilte vibrafon, piano, saksofon, bongotrommer og congas.

  • På scenen struttet Tito Puente av liv. Han kastet på håret, rullet med øynene og veivet vilt med armene. Selv folk som var redde for å danse, fikk en intens trang til å kaste seg ut på dansegulvet når Tito Puente satt på scenen. Som musiker var han en mester i å kombinere mambo, salsa og jazz langt inn i det klassiske.

- Tito Puentes liv var som hans beste solo. Han fikk alt ut av det, sier en av hans største fans, Bill Cosby.

<B>LA NED TROMMESTIKKENE:</B> Mambokongen Tito Puente døde tidligere denne uka.