Mamma er den store helten

Aron og Kristine har mamma som sin største helt. Mamma topper suverent helte-lista blant norske byungdommer.

-  Mamma\'n min er helten. Jeg ser opp til henne, sier Kristine Herbrandsen.

-  Mamma gjør alt for meg og brødrene mine. Hun er perfekt. Søt, liten og kul, sier Aron Tekle. Begge er elever på Bjerke videregående skole i Oslo.

Mamma er den soleklare helten for storbyungdommene Dagbladet har snakket med i mai måned. Verken far, Supermann, 50 Cent eller Kristin Halvorsen er i nærheten.

-  Hun er veninna mi

64 av 202 unge har familiemedlemmer som sin helt. Av disse er det 31 som ikke er i tvil: Mamma er nummer én. 18 velger artister, 17 en film- eller tv-stjerne, 15 velger en politiker eller menneskerettsforkjemper, 14 en superhelt og 12 velger en sportshelt.

-  Aron, han er kamerat, vet du, ler mamma Zion i sofaen.

-  Hun er venninna mi, ei ekstraordinær venninne, flirer Aron.

I gangen i det røde rekkehuset i Prinsdal i Oslo, står minst 30 par joggesko og kule basketsko. Tre gutter på 16, 17 og 21 spiller amerikansk fotball og fotball. Aron som er 1,90 på strømpelesten, er keeper på Nordstrand IF og trener nesten hver dag.

Mamma er den store helten

-  Jeg irriterer henne, tar henne på kinnet og kaller henne «babyen min» fordi hun er så liten. Vi tuller og ler masse, sier Aron som ikke nølte et sekund da Dagbladet spurte hvem som er helten.

-  Mamma er alltid hjemme når jeg kommer hjem. Hun gjør meg glad hver dag. Er jeg lei meg når jeg kommer hjem, blir jeg glad når jeg møter henne, sier Aron.

Passer på

Aron sier mamma er veldig flink til å lage mat. Og at hun gir ham selvtillit i fotballen.

-  Men da jeg var keeper på Vålerenga, møtte hun opp plutselig på Nike Premiere League-finalen. Jeg ble skikkelig nervøs. Men vi vant 8- 0 mot Skjold.

Aron sier at mamma alltid har passet godt på de tre sønnene.

-  Vi bor jo nesten på Holmlia og det er en del kaos her. Hun har fått oss til å holde oss unna dårlige folk. Hvis jeg drar på fest, får jeg selvsagt ikke røyke eller drikke. Jeg må ta siste toget hjem. Jeg får ikke engang bruke snus, hun tror det er hasj.

Aron er født i Norge, moren i Eritrea, hun kom til Norge for 23 år siden.

Mor som 18-åring

Kristine ramser opp de gode egenskapene til moren Lene Herbrandsen: Pågangsmot, struktur, humør og engasjement. En dame som vet hva hun vil.

-  Hun fikk meg som 18-åring, og så søsteren min. Mamma har vært alenemor hele veien. Da jeg startet på barneskolen, begynte hun på videregående - med to små barn og 50 prosent jobb ved siden av, foreller Kristine.

Moren hennes fortsatte med høyskoleutdanning og videreutdanning.

-  Hun har orden på alt. Lurer noen på hvor kontoutskrifter fra fem år tilbake er, finner hun dem nok. Og hjemme er det alltid rent og ryddig. Og så lar hun seg ikke pelle på nesa.

Men mamma er også venninne som får høre det meste. Jeg er helt åpen om klining, kjærester og sånt, forteller Kristine.

Er det brudd med kjæresten eller trøbbel på skolen, går Kristine først til mor Lene.

-  Ikke flaut

-  Hvorfor tror du så mange ungdommer Dagbladet har snakket med, utpeker mamma som sin store helt?

-  Det er jo mamma\'n din som alltid er der. Det er noe der helt fra barnet ligger i mors mage. Mødre har et spesielt forhold til barna sine, det gjør også barna veldig knyttet til mor, sier Kristine Herbrandsen.

-  Hva krangler dere om?

-  Hun har støv på hjernen, det har ikke jeg. Og så krangler vi om lån av bilen, sier Kristine.

I sofaen i Prinsdal tuller Aron og mor.

-  Hun er morsom. Jeg skal selvsagt passe på henne når hun blir gammel, sier Aron.

-  Er det er ikke litt flaut å ha mamma som helt da?

-  Hvorfor skulle det være flaut? Alle har en mamma. Og noen elsker mammaen sin mer enn andre.

- HOLDER ORDEN: - Mamma har orden på alt. Og så lar hun seg ikke pelle på nesa, sier Kristine Herbrandsen (19). Mamma Lene (37) er hennes store helt. <p>Bosted: Oslo, Stovner <p>Skole: Bjerke videregående skole, 3. klasse, idrett. <p>Siste låt lastet ned fra nettet: Det var i russetiden det. «From Paris to Berlin» med Infernal. <p>Min mobil: Sony Ericsson k500. <p>Favoritt-tv-program: Det var «Idol» og «Big Brother», men det er jo slutt. Nå sitter vi igjen med «C.S.I. Miami». <p>Favoritt-plagg: Olabukse <p>Hvor mye penger bruker jeg i måneden: Alt for mye. Det jeg tjener, jeg jobber som hjemmesykepleier. Joda, det går noen tusen. <p>Meg om fem år: Jobber på psykiatrisk og har forhåpentligvis mann og god økonomi. <p>Drømmer om å kline med: Det ble litt mye i russetiden...he-he. Men snart må vi i trening til vi skal til Syden. <p>Mine beste og dårligste sider: Åpen, veldig ærlig. Prater mye. Finner ofte negative ting. <p>Min største helt: Mamma\'n min. <p>Årets Idol-favoritt: Jorun, fra dag én. <p>Intervjuet fant sted: På Bjerke skole og på telefon.
- ALLTID HJEMME: - Mamma er alltid hjemme når jeg kommer hjem. Er jeg lei meg når jeg kommer hjem, blir jeg glad når jeg møter henne, sier Aron Tekle (17) om mamma Zion (51). <p>Alder: 17 <p>Bosted: Oslo, Prinsdal <p>Skole: Bjerke, 1. klasse. <p>Siste låt lastet ned fra nettet: En låt med rapper\'n Freeway. <p>Min mobil: Samsung D500 <p>Favoritt-tv-program: "Eve" på TVNorge. Og "Alle elsker Raymond". <p>Favoritt-plagg: Dressjakke og jeans <p>Hvor mye penger bruker jeg i måneden: 1000 - 1500 <p>Meg om fem år: Jeg er fotballspiller på Inter Milan. Eller sivilingeniør <p>Drømmer om å kline med: Christina Milian <p>Mine beste og dårligste sider: Er alltid der for folka mine. <p>Min største helt: Mamma <p>Årets Idol-favoritt: Ali <p>Intervjuet fant sted: Hjemme i stua i Prinsdal.