PÅ TV I JANUAR: Mariann Hole spiller i filmatiseringen av Lars Saabye Christensens "Halvbroren". Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PÅ TV I JANUAR: Mariann Hole spiller i filmatiseringen av Lars Saabye Christensens "Halvbroren". Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

«Mamma» til fem - og en haug babyer

Mariann Hole har virkelig fått kjenne på morsfølelsen i rollen som Vera i «Halvbroren». Selv om en av «sønnene» er eldre enn henne selv.

(Dagbladet): - Vera sier ikke mye, men står oppreist i de verste stormene. Hun er skjør, gjennomsiktig på en måte, og forferdelig glad i gutta sine. Det er jeg også blitt, sier Hole (29) om rollefigurene i «Halvbroren».

Til sammen har hun forholdt seg til fire skuespillere og en rekke babyer som har spilt hennes to sønner i NRK-serien som starter på nyåret.

Sønner Rollen hennes spenner seg aldersmessig fra 18 til 60 år. Barneskuespillerne Oskar Lundevold og Jon Aga er Barnum og Frank som små, Nicolai Cleve Broch og Frank Kjosås gestalter dem som voksne.

- De gutta der er blitt mine sønner - selv om Frank faktisk er eldre enn meg, ler hun - Kjosås har rukket å bli 31.

- Så jeg har hatt en haug med unger jeg har forholdt meg til de 60 dagene på jobb. Pluss en haug babyer. De ble jo større mellom hver tagning og måtte byttes ut, sier hun.

Hjemmekoselig på jobb Serien er basert på Lars Saabye Christensens roman om de tre kvinnene som vokser opp i en leilighet i Kirkeveien i Oslo i etterkrigstida. I filmstudioet bygde den Oscar-belønnede scenografen Anna Asp («Fanny og Alexander», «Arn») opp en tilsvarende femroms der tre av innspillingsukene fant sted.

- Vi kunne til og med fyre i peisen i denne leiligheten inne i studioet. Og det var som om vi virkelig ble en boende familie når vi var der - i lunsjpausen pleide folk å trekke tilbake til sine rom for å sove, sier Hole.

Vil ikke skuffe
TV-serien kommer etter en høst med høy debattemperatur rundt norsk TV-drama og etter at den forrige store TV-filmatiseringa av en ambisiøs samtidsroman - «Erobreren» - ble en kunstnerisk og seermessig flopp. Den er produsert eksternt av Monster og har hatt et budsjett på 67 millioner kroner.

Men når Hole er både gruer og gleder seg til sendestarten 6. januar, henger det sammen med at mange er så glade i det litterære forelegget.

- Når noen filmatiserer ei bok mange har et sterkt forhold til, risikerer man alltid å skuffe de som glade i romanen. Men til mitt forsvar har jeg selv vært glad i boka siden lenge før jeg fikk rollen som Vera. Så folk kan være trygge på at jeg har kjempet med nebb og klør for at den skulle bli best mulig, sier hun.