Mammaen til Mummitrollet er død

Den finske forfatteren Tove Jansson er død etter lengre tids sykdom. Forfatteren bak bøkene om Mummitrollet, ble 86 år gammel.

Jansson døde onsdag formiddag i Helsingfors, opplyser hennes medarbeider Christer Timgren. Jansson ble verdensberømt for sine Mummi-bøker, men har også skrevet en lang rekke voksenbøker.

Den japansk-finske tegnefilmserien om trollene i Mummidalen er vist i nesten 100 land, og bøkene hennes er oversatt til mer enn 30 språk. Internasjonalt var hun Finlands mest kjente forfatter.

Tove Janssons første bok «Småtrollene og den store oversvømmelsen» kom ut i 1945. Hennes siste bok var «Nedtegnelser fra en øy» og kom ut i 1996.

I tillegg til å være forfatter og illustratør, er Jansson også kjent som billedkunstner og hun deltok på mange utstillinger allerede på 1930-tallet.

Mummitrollbøkene var i utgangspunktet for barn, men er også populære blant voksne på grunn av den spesielle mummifilosofien. Hun har gjennom årene fått mange ulike priser og i 1995 ble hun utnevnt til professor.

I Norge er boken «Hvem skal trøste Knøttet?» satt opp om dukketeater ved et teater i Oslo.

(NTB-TT)

DØD: Tove Jansson døde i dag.Foto: SCANPIX