FULLSATT KIRKE: Mange hundre tok farvel med Honningbarna-trommelsager Anders Askildsen Eikås i Søgne hovedkirke i Vest Agder. Det ble en sterk og verdig seremoni - der blant andre Helene Bøksle sang «Mitt land» og «Gje meg handi di, ven» Foto: Anders Grønneberg
FULLSATT KIRKE: Mange hundre tok farvel med Honningbarna-trommelsager Anders Askildsen Eikås i Søgne hovedkirke i Vest Agder. Det ble en sterk og verdig seremoni - der blant andre Helene Bøksle sang «Mitt land» og «Gje meg handi di, ven» Foto: Anders GrønnebergVis mer

Mammas og kjærestens tårevåte og sterke farvel

Mamma Nina og kjæresten Mathilde tok en gripende og tårevåt avskjed med Anders Askildsen Eikås.

SØGNE (Dagbladet): Søgne Hovedkirke var fylt til randen av sørgende da flere hundre tok avskjed med Honningbarna-trommeslageren tirsdag ettermiddag.

Det ble en meget sterkt og følelsesladd seremoni, der familien og Anders' nærmeste holdt sterke og personlige minneord.

Anders Askildsen Eikås ble 20 år. Natt til mandag 31. januar omkom han i en trafikkulykke i Søgne, ikke langt fra hjemstedet.

Endelig farvel Mamma Nina Askildsen tegnet et bilde av sønnen som et menneske alle likte, og som viste stor omsorg og engasjement - ikke minst for storesøster Eline.

- Anders var en fantastisk flott gutt å ha i hjemmet. Takk for de 20 åra vi fikk sammen.

Hun snakket om og til sønnen, før hun tok endelig farvel med ham. Det ble en sterk påkjennelse og en varm kjærlighetserklæring for alle som var til stede i kirken.

Spilte med hjertet Om sønnen som musiker sa hun: - Han spilte trommer, gitar og flere instrumenter. Og han spilte med hjertet, sa hun.

Mora tegnet et bilde av en gutt og en ung mann som brydde seg.

- Anders hadde omsorg for andre, han så hvert enkeltmenneske. Det gjorde ham til en autoritet og en naturlig leder, sa Nina Askildsen.

- Anders var en gutt som preget de han møtte, sa hun - og brukte flere ganger sønnens uttrykk «sykt fete folk», når han skulle beskrive entusiasmen overfor de han møtte.

Kjærestens avskjed Anders' kjæreste Mathilde Ueland holdt en lang, gripende og tårevåt avskjedstale.

De møttes i åttende klasse, fortalte hun, og deres første møte var langt ifra varmt og romantisk.

SISTE HVILE: Faren Ernst Phillip Eikås, mor Nina Askildsen og bandmedlemmene i Honningbarna med Anders Askildsen Eikås båre utenfor Søgne hovedkirke tirsdag ettermidag, 7. februar. Foto: Anders Grønneberg
SISTE HVILE: Faren Ernst Phillip Eikås, mor Nina Askildsen og bandmedlemmene i Honningbarna med Anders Askildsen Eikås båre utenfor Søgne hovedkirke tirsdag ettermidag, 7. februar. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Anders var den største drittsekken jeg møtte i 8. klasse. Han fikk meg til å gråte og bytte klasse året etter, fortalte hun - og at Anders seinere på ungdomstrinnet gjorde alt for å motbevise inntrykket.

- Så sa det bare klikk, sa Mathilde - og siden har de vært kjærester.

Skulle gifte oss Gråtkvalt fortalte hun om Anders, som elsket at hun var med og hørte på da Honningbarna spilte. «Godt å vite at du er blant publikum», pleide han å fortelle henne.

- Vi skulle gifte oss, stifte familie og bo i Søgne.

Vi skulle ha tre unger, det var det jeg ville. For Anders var ikke det så viktig, bare han fikk navngi et av dem Ludvig (navn på trommesett, journ.anm.), sa kjæresten.

- Vi ses igjen - Vi var så ulike. Det var kanskje også derfor vi passet så bra sammen.

- Jeg elsker deg, savner deg. Vi ses igjen, slik avsluttet kjæresten sine minneord, som ga hele kirken klump i halsen og våte øyne.

Rammen rundt avskjeden med Anders Askildsen Eikås var vakker: himmelen isblå og vintersola varmet.

Hilsen «barna» Det gjorde også ordene fra prest Solfrid Bjørkelid Dyrøy, fra rektor Tor Arne Eilertsen ved Søgne videregående skole og den kristne ungdomsledervennen Jens Daniel Vinvand.

Honningbarna-sanger og frontfigur, Edvard Valberg, tok også en sterk avskjed med vennene - på vegne av seg selv og «barna»:

- Anders passet på alle rundt seg. Nå har jeg mistet min våpendrager, sa han og avsluttet med ordene:

- Hold hodet kaldt og hjertet varmt.

Menigheten Betania Anders Askildsen Eikås hadde et sterkt engasjement med ungdomsarbeidet i menigheten Betania, der han var en drivkraft.

AVSKJED:  Mange hundre møtte opp for å ta avskjed med Anders Askildsen Eikås i begravelsen  i Søgne hovedkirke tirsdag ettermiddag. Foto: Anders Grønneberg
AVSKJED: Mange hundre møtte opp for å ta avskjed med Anders Askildsen Eikås i begravelsen i Søgne hovedkirke tirsdag ettermiddag. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

En av vennene fra det kristne miljøet avsluttet sitt minneord med:

- Vi sitter igjen med sorg, savn - og tinnitus.

20.01.1992 - 31.01. 2012: Anders Askildsen Eikås ble 20 år.
20.01.1992 - 31.01. 2012: Anders Askildsen Eikås ble 20 år. Vis mer