TIDLIG DIAGNOSE: Uten mammografiscreening kunne vi unngått noen behandlinger, men måtte akseptert at flere døde av sykdommen, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TIDLIG DIAGNOSE: Uten mammografiscreening kunne vi unngått noen behandlinger, men måtte akseptert at flere døde av sykdommen, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Debatt:

Mammografi er et klokt valg for mange

Selv om det ikke alltid er mulig å skille den «farlige» kreften fra den «ufarlige», er mammografi et klokt valg for mange.

Meninger

I forbindelse med Legeforeningens «Gjør kloke valg!»-kampanje skriver Kalager og Sønbø Kristiansen (UiO) blant annet om overdiagnostikk i Mammografiprogrammet.

Mammografi kan oppdage både saktevoksende og hurtigvoksende svulster. De saktevoksende blir ofte omtalt som overdiagnostikk, som ikke må forveksles med feildiagnostikk. Med dagens kunnskap kan vi ikke si sikkert at disse kreftsvulstene ikke vil vokse og spre seg. Alle med brystkreft blir derfor tilbudt behandling. Uten mammografiscreening kunne vi unngått noen behandlinger, men måtte akseptert at flere døde av sykdommen.

Mammografiprogrammet har ifølge Forskningsrådet redusert dødeligheten av brystkreft betraktelig. I 1995 døde mer enn 800 kvinner av brystkreft i Norge, i 2016 var tallet mindre enn 600. Reduksjonen skyldes tidlig diagnose og bedre behandling.

Å veie fordeler mot ulemper er en vanskelig verdivurdering, og vi ønsker å gi kvinnene kunnskapsbasert informasjon slik at de selv kan ta et valg om de vil delta i programmet eller ikke.

Kreftregisteret arbeider aktivt med overdiagnostikk gjennom nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter, og kunnskap om svulstenes biologi øker gradvis. De siste åra har derfor behandling av brystkreft blitt mer målrettet og tilpasset den enkelte kvinne. Mer biologisk kreftforskning vil forhåpentlig gjøre det mulig å identifisere svulster som ikke har risiko for spredning, og dermed kan vi unngå overbehandling.

Vi mener norske myndigheter har gjort et klokt valg når de anbefaler mammografiscreening hvert annet år for kvinner i alderen 50 til 69 år, i tråd med de fleste europeiske land, og i henhold til anbefalinger fra WHO og EU.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.