Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Emmy-prisen

«Mammon II» vant Emmy-pris

NRK-serien vant pris for beste internasjonale dramaserie.

PRISVINNERE: Brødrene Vegard Stenberg Eriksen og Gjermund Stenberg Eriksen står bak NRK-serien «Mammon». Foto: AP / NTB Scanpix
PRISVINNERE: Brødrene Vegard Stenberg Eriksen og Gjermund Stenberg Eriksen står bak NRK-serien «Mammon». Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er veldig gøy. Akkurat nå er jeg helt utmattet. Man blir i utgangspunktet veldig overrasket over å være nominert, så å stå som vinner er veldig stats, sier serieskaper Vegard Stenberg Eriksen engasjert på telefon fra prisutdelingen i New York til Dagbladet.

Dette er første gang en norskprodusert serie vinner Emmy i dramakategorien, og natt til tirsdag stakk Vegard Stenberg Eriksen, sammen med broren og manusforfatteren Gjermund Stenberg Eriksen, av med den gjeve prisen.

- Som norsk serieskaper, kan man ikke vinne noe høyere enn dette, sier Vegard Stenberg Eriksen.

Drøm i oppfyllelse

Den norske krimserien konkurrerte mot australske «Wanted», brasilianske «Justiça» og japanske «Moriribito: Guardian of the Spirit».

Handlingen i den andre sesongen av «Mammon» er lagt til en maktkamp i Norge, som senere får internasjonale ringvirkninger, etter drapet på en norsk toppjournalist. Serien vant to Gullruten-priser i 2016.

Hovedrollen spilles av skuespilleren Jon Øigarden. Serien hadde 692.000 seere under sesong 2.

Serieskaper Vegard Stenberg Eriksen sier til Dagbladet at å vinne Emmy-pris har vært et mål siden 2004. En 13 år gammel drøm har nå gått i oppfyllelse.

Milepæl

- Jeg husker da vi samlet skuespillerne til «kick off» før innspillingen av sesong to. Da sa vi at denne gangen går vi for Emmy. Jeg husker det var litt klamt å si det, men vi gjorde det. Målet for sesong to var å vinne Emmy. Det kom likevel som en veldig stor overraskelse å bli nominert, sier Stenberg Eriksen.

STATSMINISTER: Trond Espen Seim (midten) har rollen som statsminister Michael Woll i sesong to av «Mammon». Foto: Glenn Meling / NRK Video: NRK Vis mer

Serieskaperen sier at han skal ta velfortjent feiring av prisen.

- Dette er en milepæl, og det skal vi markere, sier Stenberg Eriksen.

Serieskaperne har skrevet en såkalt storyline for sesong tre av «Mammon»-serien, men når den eventuelt vil være er klar på TV-skjermen, er ikke klart.

- Vi må diskutere hva vi skal gjøre. Vi synes det hadde vært fint med tre sesonger for å få en avslutning, sier Stenberg Eriksen, og sier at hva slags TV-kanal serien skal gå på, må være klart først.

Fikk to-er

Sist gang et norsk navn var å finne på Emmy-vinnerlistene var i 2015. November for to år siden fikk Anneke von der Lippe pris for sin tolkning av politietterforskeren Hele Stikkeland i serien «Øyevitne», som er den første norske skuespilleren som noensinne er blitt tildelt den internasjonale Emmy-prisen.

Da Dagbladet anmeldte «Mammon II», fikk den terningkast to. Avisas anmelder, Tom Stalsberg, kalte den en parodisk nyttårskalkun.

- Vil du bruke tid på en serie som benytter seg av absolutt alle klisjeer som noensinne er påtenkt eller misbrukt tidligere i amerikanske, og i diverse nordisk krimserier - og filmer, ja, da er denne gravalvorlige krimserien - som glir over i den reneste parodi - midt i blinken for deg, står det i anmeldelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!