Emmy-prisen

«Mammon II» vant Emmy-pris

NRK-serien vant pris for beste internasjonale dramaserie.

PRISVINNERE: Brødrene Vegard Stenberg Eriksen og Gjermund Stenberg Eriksen står bak NRK-serien «Mammon». Foto: AP / NTB Scanpix
PRISVINNERE: Brødrene Vegard Stenberg Eriksen og Gjermund Stenberg Eriksen står bak NRK-serien «Mammon». Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette er veldig gøy. Akkurat nå er jeg helt utmattet. Man blir i utgangspunktet veldig overrasket over å være nominert, så å stå som vinner er veldig stats, sier serieskaper Vegard Stenberg Eriksen engasjert på telefon fra prisutdelingen i New York til Dagbladet.

Dette er første gang en norskprodusert serie vinner Emmy i dramakategorien, og natt til tirsdag stakk Vegard Stenberg Eriksen, sammen med broren og manusforfatteren Gjermund Stenberg Eriksen, av med den gjeve prisen.

- Som norsk serieskaper, kan man ikke vinne noe høyere enn dette, sier Vegard Stenberg Eriksen.

Drøm i oppfyllelse

Den norske krimserien konkurrerte mot australske «Wanted», brasilianske «Justiça» og japanske «Moriribito: Guardian of the Spirit».

Handlingen i den andre sesongen av «Mammon» er lagt til en maktkamp i Norge, som senere får internasjonale ringvirkninger, etter drapet på en norsk toppjournalist. Serien vant to Gullruten-priser i 2016.

Hovedrollen spilles av skuespilleren Jon Øigarden. Serien hadde 692.000 seere under sesong 2.

Serieskaper Vegard Stenberg Eriksen sier til Dagbladet at å vinne Emmy-pris har vært et mål siden 2004. En 13 år gammel drøm har nå gått i oppfyllelse.

Milepæl

- Jeg husker da vi samlet skuespillerne til «kick off» før innspillingen av sesong to. Da sa vi at denne gangen går vi for Emmy. Jeg husker det var litt klamt å si det, men vi gjorde det. Målet for sesong to var å vinne Emmy. Det kom likevel som en veldig stor overraskelse å bli nominert, sier Stenberg Eriksen.

STATSMINISTER: Trond Espen Seim (midten) har rollen som statsminister Michael Woll i sesong to av «Mammon». Foto: Glenn Meling / NRK Video: NRK Vis mer

Serieskaperen sier at han skal ta velfortjent feiring av prisen.

- Dette er en milepæl, og det skal vi markere, sier Stenberg Eriksen.

Serieskaperne har skrevet en såkalt storyline for sesong tre av «Mammon»-serien, men når den eventuelt vil være er klar på TV-skjermen, er ikke klart.

- Vi må diskutere hva vi skal gjøre. Vi synes det hadde vært fint med tre sesonger for å få en avslutning, sier Stenberg Eriksen, og sier at hva slags TV-kanal serien skal gå på, må være klart først.

Fikk to-er

Sist gang et norsk navn var å finne på Emmy-vinnerlistene var i 2015. November for to år siden fikk Anneke von der Lippe pris for sin tolkning av politietterforskeren Hele Stikkeland i serien «Øyevitne», som er den første norske skuespilleren som noensinne er blitt tildelt den internasjonale Emmy-prisen.

Da Dagbladet anmeldte «Mammon II», fikk den terningkast to. Avisas anmelder, Tom Stalsberg, kalte den en parodisk nyttårskalkun.

- Vil du bruke tid på en serie som benytter seg av absolutt alle klisjeer som noensinne er påtenkt eller misbrukt tidligere i amerikanske, og i diverse nordisk krimserier - og filmer, ja, da er denne gravalvorlige krimserien - som glir over i den reneste parodi - midt i blinken for deg, står det i anmeldelsen.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer