Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Mammon» selges til Israel

Solgt til 13 land.

BLIR Å SE PÅ ISRAELSK TV: NRK-serien «Mammon» har nylig blitt solgt til Israel. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BLIR Å SE PÅ ISRAELSK TV: NRK-serien «Mammon» har nylig blitt solgt til Israel. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stadig flere utenlandske tv-kanaler vil kjøpe opp rettighetene til den norske thrillerserien «Mammon».

- Vi har solgt til Israel! Jeg synes det er ekstra gøy fordi jeg har ei søster der som aldri får se hva jeg har gjort før det kommer på DVD. Men nå får hun det, skriver regissør Cecilie Mosli i en tekstmelding til Dagbladet.

Dette betyr at hele 13 land har kjøpt opp serien.

Det er altså visningsrettighetene til NRK Dramas originale innspilling det dreier seg om denne gang.

Amerikansk versjon I høst ble det kjent at rettighetene til å lage en amerikansk versjon av «Mammon» var solgt til film- og tv-giganten 20th Century Fox.

Det er salgsselskapet NordicWorld som har solgt «Mammon» til det internasjonale markedet. I tillegg til Channel 4 i Storbritannia er rettighetene solgt til Tyskland, Sveits, Østerrike, Belgia, Nederland og Luxemburg. Fra før har serien solgt til alle de nordiske landene.

Avtalene er inngått gjennom det tyske distribusjonsselskapet Beta Film som har kjøpt opp verdensrettighetene til «Mammon» for 5,6 millioner kroner.

Nå har altså selskapet solgt visningsrettighetene til Israel.

- Det er kjempegøy, særlig når Israel er vårt forbilde med seriene «Homeland» og «In Treatment» som har blitt amerikanske serier, sier Vegard Stenberg Eriksen til Dagbladet.

Sammen med broren Gjermund Eriksen står han for manuset og produksjonen av serien, mens Cecilie Mosli har regi.
Uventet Han forteller at de aldri hadde forventet at noe slikt skulle skje.

- Det har alltid vært en nøtt for oss i Norge å få solgt serier til Danmark, men dette var likevel innenfor det vi kunne forvente. Å sende serien til Israel var aldri noe vi tenkte på før vi produserte den, forklarer Stenberg Eriksen.

FORNØYDE BRØDRE: Brødrene Gjermund Eriksen (t.v.) og Vegard Stenberg Eriksen synes det er gøy at Israel har kjøpt opp «Mammon». Foto: NRK
FORNØYDE BRØDRE: Brødrene Gjermund Eriksen (t.v.) og Vegard Stenberg Eriksen synes det er gøy at Israel har kjøpt opp «Mammon». Foto: NRK Vis mer

Selv tror han at grunnen til at serien har vekket så stor internasjonal interesse, kommer av felles fordommer og bibelske referanser.

- Jeg tror dette kommer av at serien spiller på noen felles fordommer om finans- og journalistikkmiljø som for eksempel i den vestlige verden. Dessuten har serien bibelske referanser, som det ikke har vært så mye av i en tv-serie før.
Norsk drahjelp Likevel vil han også hedre noe av det utenlandske slaget til de norske seriene «Halvbroren» og «Lillyhammer».

- De har helt klart gjort norske serier generelt mer interessant på verdensbasis. Der «Halvbroren» kanskje blir mer lagt merke til i festivalsammenhenger, er «Lillyhammer» en serie som de fleste kjenner til. Dette har vært en døråpner for oss, forteller produsenten.

Dersom enda et land skulle kjøpt opp serien, håper Eriksen at Italia ville ha meldt sin interesse.

- Det hadde vært et spennende område. Vi er allerede i dialog med Spania. Men det som hadde vært ordentlig gøy hadde vært og solgt originalserien til USA hvor mange flere kunne se det, forteller han.

«Mammon» vil bli tekstet i alle landene, utenom Tyskland. Der har de som tradisjon å dubbe alle filmer og serier som ikke er på deres eget språk.

HAR SØSTER I ISRAEL: Cecilie Mosli, regissør av «Mammon», synes det er ekstra stas at søsteren hennes endelig skal få se hva hun har gjort på israelsk tv-kanal - og ikke DVD. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
HAR SØSTER I ISRAEL: Cecilie Mosli, regissør av «Mammon», synes det er ekstra stas at søsteren hennes endelig skal få se hva hun har gjort på israelsk tv-kanal - og ikke DVD. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart