«Mammon»-skaper langer ut mot NRK-boikott

Serieskaper og Emmy-vinner Gjermund Eriksen kritiserer Norsk filmforbund.

SUKSESS: NRK-serien «Mammon», med blant annet Nils Ole Oftebro og Jon Øigarden, selges som konsept til andre land, og gir NRK inntekter. Foto: NRK
SUKSESS: NRK-serien «Mammon», med blant annet Nils Ole Oftebro og Jon Øigarden, selges som konsept til andre land, og gir NRK inntekter. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En av skaperne av den Emmy-belønte dramaserien «Mammon», Gjermund Stenberg Eriksen, sier til Dagbladet at han er kritisk til Norsk filmforbunds (NFF) framstilling av isfronten mellom NRK og forbundet de siste ukene.

- Jeg synes ikke forbundet har vært redelige, sier han og fortsetter:

- NFF framstiller det som at man må si fra seg alle rettigheter til NRK. Det stemmer ikke. Man gir fra seg rettighetene til visninger andre steder enn på NRKs plattformer. Jeg er sosialdemokrat, og har Norges befolkning betalt for innholdet, vel da synes jeg det er greit at «Mammon» ligger tilgjengelig hos NRK.

Steile fronter

I januar ba fagforeningsleder i Norsk filmforbund (NFF), Sverre Pedersen, sine medlemmer om å boikotte NRK, og oppfordret med det norsk film- og tv-bransje til å ikke la seg ansatte i NRKs produksjoner. Vås, mener NRKs dramasjef Ivar Køhn om argumentene.

Foruten uenighet om tarifflønn for dem som ansettes midlertidig av NRK, er kjernen i krangelen uenighet om hvem som skal eie opphavsrettigheter til serier NRK lager internt i framtida.

Enkelt forklart: Skal serienes skapende krefter, som regissører og manusforfattere få vederlag for bruken av det de har laget, og dermed tjene penger på tv-visninger og strømming? Eller skal NRK forvalte innholdet selv?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer