Mammuten er ikke død

Redder bøker fra bålet.

MAMMUTSALG: Det hender folk tråkker hverandre ned for å kjøpe bøker. Det skjer på loppemarkeder, ved utsalg i antikvariater og selvsagt på åpningsdagen til det tradisjonsrike Mammut-salget.

Den er mandag 6. mars, og bokhandleren venter at du tar tidlig lunsj og løper til butikken hans. I hvert fall dersom du ønsker å sikre deg noen av de godbitene som har et begrenset opplag. Kanskje har du allerede gått nøye gjennom katalogen og plukket ut det du vil ha? Eller du drar på måfå og regner med å albue deg fram til noen overraskelser langs bokbordene.

BØKER PÅ MAMMUTSALG har faktisk en tradisjon for å være svært billige. Tålmodige mennesker har kunnet skaffe seg rimelige biblioteker i Norge. Nesten alle bøker du kunne tenke deg å kjøpe, har før eller seinere havnet på mammutsalg. Hvorfor akkurat mammuten har kommet til å symbolisere billige bøker, er noe usikkert, men det har med størrelsen på salget å gjøre. Mammuter flest leser i hvert fall ikke bøker, slik den blide, bebrillede mammuten på forsida av den nye katalogen gjør det. Det er vel heller ikke meningen å antyde at bøkene er så fossile at de nærmest er blitt forhistoriske før de havner på salg.

MEN ER IKKE MAMMUTSALG i dag blitt totalt overflødig? Etter det enkelte vil kalle et sammenbrudd i bokbransjen, trenger man ikke noe påskudd for å selge bøker nedsatt. Bokhandelen kan selge bøker omtrent så billig de vil, dag og natt, året rundt.

Likevel ser bransjen fortsatt Mammut-salget som en mulighet til å bli kvitt boklagrene sine. Disse lagrene tar plass, og de blir beskattet av likningsmyndighetene. Hvis bøkene ikke kan selges innen relativt kort tid etter at de er blitt produsert, blir de rett og slett kremert - eller makulert som det litt mindre dramatisk heter på fagspråket. I år reklameres det med at svimlende en million bøker er lagt ut til salg.

SÅ LENGE DU ER VILLIG til å bruke mammutvinteren (motsatsen til bokhøsten) til å redde disse bøkene fra bålet, kommer Mammut-salget til å overleve frislippet i bransjen. Men det blir selvsagt spennende å se om salget går like godt som det pleier. Det får vi svar på om to uker, når salget er over. De bøkene som er igjen da, får du virkelig billig. Dem får du nærmest hivd etter deg.