- Man gjør den samme feilen om igjen

Lars Lillo-Stenberg raser mot at Y-blokka skal rives.

SOLTE SEG I GLANSEN: Mandag arrangerte «Støtteaksjon for å bevare Y-blokka» en markering for å vise sin motstand mot at Y-blokka i regjeringskvartalet rives. Rundt 300 mennesker møtte opp, blant dem var musiker Lars Lillo-Stenberg. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SOLTE SEG I GLANSEN: Mandag arrangerte «Støtteaksjon for å bevare Y-blokka» en markering for å vise sin motstand mot at Y-blokka i regjeringskvartalet rives. Rundt 300 mennesker møtte opp, blant dem var musiker Lars Lillo-Stenberg. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Picassos kunstverk på Y-blokka i regjeringskvartalet solte seg i glansen av februar-sola mandag formiddag, da rundt 300 mennesker hadde møtt opp for å protestere mot planene om å rive den mye omtalte bygningen.

- Helt siden jeg var liten har jeg sett på dette området som noe unikt og uerstattelig. Da jeg skjønte at regjeringa gikk mot å rive Y-blokka, kunne jeg ikke la være å engasjere meg, sier Hanne Sophie Claussen.

Hun er én av dem som står bak «Støtteaksjon for å bevare Y-blokka», som mandag arrangerte en protest mot rivinga.

I mai 2014 ble det offentliggjort at regjeringa vil la høyblokka i regjeringskvartalet stå, men at Y-blokka, som har kunst av Carl Nesjar og Pablo Picasso på veggene, skal rives.

Riksantikvaren, byantikvaren og Norske arkitekters landsforbund (NAL) har hele tida ønsket å bevare hele regjeringskvartalet. Picassos arvinger har også reagert på planene.

Nå håper støtteaksjonen for Y-blokka å kunne mobilisere til at bygningen bevares.

- Gjør den samme feilen igjen Musiker Lars Lillo-Stenberg er blant dem som mener det er feil å rive bygget. Han opptrådte framfor de oppmøtte mandag formiddag.

SYNGER I: Lars Lillo-Stenberg spilte to låter for de oppmøtte på markeringen mandag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SYNGER I: Lars Lillo-Stenberg spilte to låter for de oppmøtte på markeringen mandag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg har en følelse av at det har blitt revet utrolig mye i denne byen, i mange generasjoner, som man har angret på i ettertid. Jeg syns det er veldig hyggelig å kunne bidra, sier han til Dagbladet, og legger til:

- Man gjør den samme feilen om igjen, at man river noe som folk kanskje om 20 år ikke skjønner noe av hvorfor man gjorde.

- Hva er det med denne bygningen som gjør at den må bevares?

- De to bygningene hører sammen. Jeg var en av de mange som har gått rundt her uten å ha blikket vendt mot den. Det er så mange andre ting å tenke på når man går i denne gata her. Men nå ser jeg hvilken flott arkitektur dette er. Og så er det dette Picasso-kunstverket som mange av oss heller ikke har vært oppmerksomme på, som er viktig å bevare.

- Er det vits å engasjere seg i dette nå?

- Det er alltid vits. Hvis ikke dette går veien, så kan det hende det forhindrer at noe like dumt skjer i framtida. Men jeg håper virkelig dette går rette veien, sier han.

Arkitektens familie reagerer Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, holdt appell for de oppmøtte mandag. Han tror ikke løpet er kjørt for Y-blokka.

ENGASJEMENT: Rundt 300 mennesker møtte opp i regjeringskvartalet mandag, for å vise hva de mener om at Y-blokka skal rives. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ENGASJEMENT: Rundt 300 mennesker møtte opp i regjeringskvartalet mandag, for å vise hva de mener om at Y-blokka skal rives. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Sammen med høyblokka er dette et av de viktigste byggene vi har fra slutten av 50-tallet og 60-tallet, og for den videre planlegginga av regjeringskvartalet så er det viktig å ha et alternativ om å beholde Y-blokka, sier han.

- Tror du at Y-blokka blir stående?

- Det er mange relevante spørsmål å stille når det gjelder planen for regjeringskvartalet. Jeg reagerer på måten man tenker sikkerhet på. I planen som foreligger beskytter man bare byggene, i stedet for at man har en sikkerhetstenkning som innbærer hele Oslo sentrum, sier han.

Familien til arkitekten bak bygget, Erling Viksjø, var blant demonstrantene mandag formiddag. Viksjøs datter, Tone Viksjø, er rørt av at rivinga av bygget har skapt engasjement.

- Hele familien er her, vi engasjerer oss alle sammen. Y-blokka hører sammen med de andre bygningene. Og Picassoen kan ikke henge et annet sted, det blir helt feil, sier hun.

- Må gå videre Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner var ikke tilstede mandag formiddag. Han ønsker likevel et engasjement velkommen.

- Jeg syns det er bra med engasjement og debatt rundt det nye regjeringskvartalet. Regjeringen fattet beslutning før sommeren i fjor om at vi beholder høyblokka, men at Y-blokka skal rives. Det var etter faglige råd og mye offentlig debatt. Bakgrunnen for det er sikkerhet, det at Y-blokka ligger rett over en sterkt trafikkert vei. Det henger også sammen med at det skal utvikles et nytt kvartal, behov for åpne byrom, og å se området under ett. Men hensynet til sikkerhet må selvfølgelig veie tyngst, sier han til Dagbladet.

REAGERER: Venstre-nestleder Ola Elvestuen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
REAGERER: Venstre-nestleder Ola Elvestuen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Hva syns du om at mange nå engasjerer seg for å bevare bygningen?

- Som jeg sa så er det bra med debatt om regjeringskvartalet. Men diskusjonene har nå gått i flere år, og på et tidspunkt må det tas en beslutning om å gå videre, og den ble tatt før sommeren i fjor.

- Flere av aksjonistene kritiserer dere for å ikke høre på fagfolk. Har dere gjort det?

- Det har vært mye offentlig debatt og faglige vurderinger av regjeringskvartalet. Rådet konseptvalgutredningen ga var at både Y-blokka og høyblokka skulle rives, men regjeringa bestemte da at høyblokka skulle stå, sier han.

- Hva syns du om at Picassos kunstverk skal bli fjernet fra bybildet?

- Vi skal ta vare på Picassos kunst.

STØTTER AKSJONEN: Arkitekter, kunstnere og andre møtte opp i februarsola mandag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STØTTER AKSJONEN: Arkitekter, kunstnere og andre møtte opp i februarsola mandag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Kan beslutningen bli omgjort, slik at Y-blokka blir stående?

- Beslutningen ble tatt før sommeren i fjor, og nå er vi godt i gang med å planlegge det nye regjeringskvartalet. Selv om mange engasjerer seg mot? Jeg syns det er flott med diskusjon om regjeringskvartalet, men på et tidspunkt må man fatte en beslutning og komme videre. Den beslutningen ble tatt før sommeren i fjor.

- Er du fornøyd med beslutningen?

- Jeg mener det er en riktig beslutning, og mener det er riktig å ta med oss noe av det gamle inn det nye. Nå har vi utfordret seks team til å se på hvordan det nye kvartalet skal utvikles, og så vil det bli utlyst en arkitektkonkurranse som gjør at vi kan få noen flotte bygg for framtida.

«Y»: «Støtteaksjon for å bevare Y-blokka» stod bak markeringen mandag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
«Y»: «Støtteaksjon for å bevare Y-blokka» stod bak markeringen mandag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer