Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Man kan like gjerne stanse bombingen med en gang og innrømme at det var feil»

Flere og flere krever stans i bombingen av Afghanistan. Men hva er alternativet akkurat nå? Professor THOMAS HYLLAND ERIKSEN har et par tanker om det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PROFESSOR i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, Thomas Hylland Eriksen, er bekymret over verdenssituasjonen slik den har utviklet seg etter angrepene på WTC i New York den 11. september og etter at USA startet bombingen i Afghanistan. Selv skal han innlede på møtet i forkant av fakkeltoget som arrangeres på Youngstorget i Oslo førstkommende tirsdag, og stiller seg dermed bak det pågående oppropet som flere hundre samfunnsengasjerte kunstnere, intellektuelle og fagforeningsledere har undertegnet for å få slutt på bomberegnet over Afghanistan.

- HVIS MAN IKKE skal bombe, hva er alternativet akkurat nå?

- Hvis man spør politikerne om hvorfor de holder på med dette når de vet at det ikke fører til resultater, så sier de: Man må jo gjøre noe, alt er bedre enn ingenting. Men dette sier de bare for at vi skal få inntrykk av de er handlekraftige. Ingen blir overbevist av en slik argumentasjon. Man må se på om resultatene oppnås ved at man faktisk gjør dette. Det er ingen tvil om at de skaper det problemet som de faktisk prøver å gjøre noe med, sier Hylland Eriksen.

Han mener at for hver bombe amerikanerne slipper over Afghanistan, forsterkes problemet de tror de løser, og at nettopp det er problemets kjerne.

- Det er ikke det at man ikke skal gjøre noe. Heller ikke at man ikke vil kvitte seg med Taliban og få slutt på bin Ladens nettverk. Alle siviliserte mennesker er enige om det. Men skal man klare det, så må man gjøre det, og ikke gjøre noe annet i stedet. Denne måten å handle på minner meg om den gamle historien om han som mistet nøklene og lette der det var lys, fordi det var det eneste stedet der det var lys nok til å lete. Man vet at nøklene ligger et annet sted.

- HVORDAN SKAL KAMPEN mot terrorismen da bekjempes?

- For eksempel ved å åpne grensene i alle siviliserte land for flyktninger fra Afghanistan, og ved å få slutt på etnisk diskriminering mot muslimer. Ikke ved å slippe bomber på barn i Afghanistan.

- Hvis man skal stanse bombingen i dag eller i morgen...?

BOMBENE FALLER: Afghanerne ved Kokcha-elva. I bakgrunnen stiger røyk mot himmelen etter amerikanske B-52-bombefly har sluppet sin dødelige last over talibanske stillinger.Foto: SCANPIX/EPA
BOMBENE FALLER: Afghanerne ved Kokcha-elva. I bakgrunnen stiger røyk mot himmelen etter amerikanske B-52-bombefly har sluppet sin dødelige last over talibanske stillinger.Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

- Man kan like gjerne stanse bombingen med en gang og innrømme at det var feil.

- Men et helt konkret alternativ, akkurat nå?

- Det er forskjellige måter å handle på. Jeg ser ikke at det å slippe noen bomber over Afghanistan gjør livet vanskeligere for bin Laden. Jeg kan ikke skjønne at det hjelper. Den mer langsomme metoden, som også brukes, er å fjerne finansieringskildene til terrorisme. I tillegg må man bruke etterretningsnettverk. For all del, man må handle nå. Det må bare gjøres på den riktige måten. Men det er også et dilemma her. I USA har man nå fått en holdning til krigen som sier at det bare er utlendinger som må dø når det er krig. De har jo funnet på de merkeligste ting, ubemannede bombefly for eksempel. Alt for å unngå amerikanske dødsfall. Skulle man ta terroristene, måtte man jo gå inn med soldater og kjempe mann mot mann, og ikke bruke den feige stilen som de holder på med nå. Men av politiske årsaker i USA går ikke det. Bombingen av Taliban er til innvortes bruk i USA, for å gi amerikanerne et inntrykk av at de er et handlekraftig macholand som representerer skikkelige verdier.

- ER UTENRIKSMINISTER Jan Petersen Norges svar på George Bush?

- Han sier jo det samme. Man har vel aldri trodd noe annet.

- Hvordan ser en konkret skisse til et bombealternativ ut?

- Man må gå løs på terrorismens årsaker. Det USA burde si er: Vi er kristne, derfor tilgir vi. Hva skulle bin Laden sagt da? Hvordan skulle han kunne bygge seg opp som helt i den muslimske verden hvis USA sa dette? Bush burde si: Vi skjønner at folk lider i Palestina, Irak og i Afghanistan. Nå skal vi ta oss sammen og bruke 100 milliarder kroner på å prøve å gjøre livet litt bedre for mennesker i disse landene.

- Og så bruke internasjonale organisasjoner som FN?

- Ja. Da hadde bin Laden blitt tatt med buksene nede. Han hadde blitt kastrert og ikke vært noen ting Men nå blir jo bin Laden en større gud for hver dag som går. Men dette vet jo USA, så det er tydelig at dette ikke er hva de ønsker. Det gjør at noen av oss blir litt oppgitt. Man ser at verden er i ferd med å gå fullstendig av skaftet. Dette kan bli veldig ekkelt i årene som kommer.

BOMBENE FALLER: Afghanerne ved Kokcha-elva. I bakgrunnen stiger røyk mot himmelen etter amerikanske B-52-bombefly har sluppet sin dødelige last over talibanske stillinger.Foto: SCANPIX/EPA
Hele Norges coronakart