KOMMENTARER

- Man kan rett og slett ikke lenger si at Israel forsvarer seg

Mens Israels militærmaskin styrkes, svekkes landets propagandaapparat, skriver Jan-Erik Smilden.

DØDSTALLENE STIGER:  Slektninger ser på sine slektninger på likhuset på al-Shifa-sykehuset i Gaza by, etter massive angrep mot nabolaget Shejaiya i natt og i dag. Foto: Marxo Longari / AFP Photo / NTB Scanpix
DØDSTALLENE STIGER: Slektninger ser på sine slektninger på likhuset på al-Shifa-sykehuset i Gaza by, etter massive angrep mot nabolaget Shejaiya i natt og i dag. Foto: Marxo Longari / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

DET MÅTTE komme. Mens Israel bombet Gaza fra lufta og sjøen, var fordømmelsene få, og israelerne fikk stort sett gjøre «jobben» sin i fred. Men så sendte de inn bakkestyrker. Stridsvogner og artilleri gjøv løs på byen Shejaiya, øst for Gaza by natt til i dag og utover dagen. Hele kvartaler ble lagt i grus, granatene suste og blodet fløt. I morges kom det første virkelige vendepunktet i krigen da nyhetsbyråene og tv-stasjonene kunne vise bilder av dusinvis av døde sivile som var blitt liggende igjen i gatene, mange kvinner og barn. Folk gravde desperat i ruinene for å hente fram levende og døde. Andre steder så man folk på flukt, noen uten sko på beina, mange blodige og med ødelagte klær.

DET ER slike bilder som får folk som USAs president Barack Obama og Tysklands kansler Angela Merkel til å få en vond smak i munnen. Man kan rett og slett ikke lenger bare si at Israel forsvarer seg mot terrorister og at denne konflikten bare dreier seg om selvforsvar. Til det er bildene for brutale.

DET HJELPER også lite at israelske myndigheter med statsminister Benjamin Netanyahu og flere av hans talsmenn nesten ordrett uttaler det samme; at Shejaiya var et av de viktigste stedene Hamas opererer fra, med både produksjon, oppbevaring og utskyting av raketter. Den israelske versjonen går ut på at folk var blitt advart i dagevis om at dette området ville bli angrepet og kunne ha flyktet — men Hamas holdt dem tilbake som skjold og gisler. Nå er nok sikkert en del flygeblader blitt spredt over området, og mange har tatt dem alvorlig. Men dette er ikke det eneste stedet israelerne har sagt de skal angripe, og mange av innbyggerne har heller ikke hatt særlig mange steder å flykte til i den overbefolkede Gazastripen. Det er også ytterst merkverdig at ikke en eneste overlevende har fortalt til mediene at Hamas nektet dem å flykte.

NÅ HAR NOK dessverre en del av Hamas-lederne ikke noe imot bilder som dagens og at dødstallene skyter i været. Sjøl om den israelske krigsmaskinen valser over stadig nye deler av den lille palestinske enklaven på 360 kvadratkilometer, vet Gazas militante islamister at ikke engang den overmektige israelske hæren kan utrydde hele området. Det ble også avfyrt færre raketter mot Israel i dag enn tidligere. Det betyr neppe at Hamas og Islamsk jihad begynner å slippe opp for ammunisjon, men at de sparer den og lar israelske bakkestyrker, droner, helikoptre, jagerbombefly og marinefartøyer gjøre jobben for dem. Israels statsminister Benjamin Netanyahu uttalte også i formiddag  at det ville være vanskelig å slå ut hele Hamas, slik det heller ikke var mulig i 2009 og 2012. Men språket til den israelske statsmisnisteren var det ingenting i veien med:

-Disse folkene er de verste terroristene, de er folkemordsterrorister, sa den israelske statsministeren, vel vitende om at to israelske sivile og 18 israelske soldater var blitt drept — samtidig som antall døde på den palestinske sida oversteg 400. Ifølge FN er tre firedeler av disse sivile, men det går ikke Israel med på. Det er som om man lurer på hva israelerne mener med begrepet «terrorist». En av Netanyahus talsmenn fikk det litt vanskelig med å svare da tv-stasjonen Al Jazeera i formiddag spurte ham om det var nødvendig å utslette en hel familie på sju fordi en av sønnene i huset hadde en lavere posisjon innen Hamas.

MANGE SPØR SEG
om israelerne aldri lærer. De involverer seg i kriger mot islamistbevegelser som Hizbollah og Hamas og kommer svekket ut av dem. Resultatet blir bare at motstanderen blir sterkere. Derfor vet også Hamas at jo lenger de holder ut, dess verre blir det for Israel å forsvare seg internasjonalt og komme nærmere den freden de sier de ønsker å oppnå.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer