KOMMENTARER

Man kan si mye om norske kulturministere, men det er lenge siden vi har hatt en som motiverer så sterkt til å nylese Ibsen

HELGEKOMMENTAREN.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss fikk med seg at kulturministeren ønsket undersåttene sine en riktig god jul via Facebook. Iført en vakker, grønn bunad som matchet juletreet i bakgrunnen oppfordret hun oss alle til å være «stolt av det norske!»:«Kvikk Lunsj og brunost. Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen. Dugnad og grøt», skriver hun. «Generasjoner har skapt det typiske [sic!] norske. Ord, holdninger og verdier. Leser vi Ibsen og de gamle klassikerne så kjenner vi igjen dette».

Selv ville jeg kanskje ha trukket fram litt andre ting, dersom noen hadde bedt meg trekke fram det beste med landet vårt. Velferdsstaten, for eksempel. For ikke å snakke om likestilling, rettssystemet og tilliten vi har til hverandre. Det ville ha kommet langt foran brunost, grøt og Ole Einar Bjørndalen.

Derimot kunne jeg fort ha trukket fram Marit Bjørgen, jeg og. For ikke å snakke om Ibsen og andre norske klassikere. Den første som eksempel på hvordan det som er en selvfølge i dag, at kvinner trener, konkurrerer og utfolder seg fysisk, var en kampsak for hundre år siden. Det andre som eksempel på hvordan dypt kritiske kunstnerskap har tvunget fram et mindre selvforherligende blikk på oss selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer