Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Man legger seg så tett opptil lovverket som mulig. Av og til er man kanskje litt på oversida

Den korrupsjonstiltalte politimannen Eirik Jensen forteller om utradisjonelt politiarbeid.

OSLOROMAN: Eirik Jensen og Thomas Winje Øijord (t.v) slipper sin første krimroman. I boka bruker Jensen egne erfaringer, og garasjeanlegget under Aker Brygge er en av stedene der handlingen foregår i boka. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
OSLOROMAN: Eirik Jensen og Thomas Winje Øijord (t.v) slipper sin første krimroman. I boka bruker Jensen egne erfaringer, og garasjeanlegget under Aker Brygge er en av stedene der handlingen foregår i boka. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den korrupsjonstiltalte politimannen Eirik Jensen debuterer denne uka som kriminalforfatter. Den nye boka «Attentatet» er skrevet sammen med Thomas Winje Øijord som han også samarbeidet med om biografien «På innsiden».

I et lengre intervju med Dagbladet forteller Jensen om hvordan han har opplevd de siste åra, etter at han ble siktet og tiltalt for å ha medvirket til innførsel av nesten 14 tonn hasj, og for å ha mottatt et beløp på minst 2,1 millioner kroner.

Om voldsbruk «Attentatet» er blitt en spenningsroman som beskriver utradisjonelle politimetoder i møte med et framvoksende internasjonalt og kriminelt miljø.

Hovedpersonen, Sjur Holt, har fått Jensens gamle jobb som leder for Spesielle Operasjoner, og tar som Jensen i bruk utradisjonelle metoder for å få fram informasjon. I boka blir både trusler og vold benyttet i møte med kriminelle.

Og mens medforfatter Thomas Winje Øijord flere ganger trekker fram at mye av det mest brutale i boka er fiksjon, forteller Jensen at handlingen ikke er altfor langt fra politihverdagen.

- Dilemmaene er reelle, og metodene i boka er basert på de avveiningene du må gjøre som politimann. Man prøver å ikke gjøre ulovligheter, men legger seg så tett opptil lovverket som mulig. Av og til er man kanskje litt på oversida, sier han og vedkjenner at det er flere likheter mellom han og hovedkarakteren i boka.

- Ja, han er hard mot de harde. I stridens hete har det skjedd ting som har vært på grensa i mitt liv. Du må tråkke til litt i et voldsomt miljø for å sette deg i respekt, det kan virke brutalt, men er ikke egentlig det.

Ønsket troverdighet Jensen har tidligere irritert seg over annen krim han ikke har følt har vært troverdig. De to forfatterne har jobbet slik at Jensen har tenkt ut scener, karakterer og det polititekniske, men Øijord har gjort det meste av selve skrivearbeidet.

- Det har vært en balansegang å ivareta realismen i politiarbeidet, men ikke la det gå på bekostning av leseropplevelsen. Det er lett at det blir for detaljert, men hovedfokuset vårt har uansett vært å skape en spennende historie, sier Øijord.

- De fleste har en annen tilnærming med etterforskere som har alkoholproblemer og store problemer med å holde seg til systemet. Men en slik person med store problemer ville ha fått sparken. Her er det en hovedperson som har relativ kontroll på livet sitt, selv om han er en ensom ulv, sier Jensen.

Han forteller at han aldri hadde sett for seg å skrive krim, men at både tidligere kolleger og faktiske kriminelle har vært inspirasjonskilder til karakterene.

- De fleste politifolk tar med seg det de har vært med på i grava, det er få som deler det i ei bok. Så det satt hardt inne, men vi har funnet en god arbeidsform. Og ja, mange vil nok kjenne seg igjen, sier Jensen.

Oslo-politiet ønsker ikke å kommentere denne saken.

Les første kapittel av boka her.

Les anmeldelsen av boka her.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!