Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Man må ha gøts for å være pompøs

Les svarene fra Enslaveds nettmøte.

(Dagbladet.no): I dag kommer Enslaved niende album, «Ruun». De tidligere albumet har hatt navn som «Eld», «Blodhemn» og «Mardraum», også det niende albumet har tatt et navn som minner om norrøne-tider:


- Vi har en fascinasjon for runer. Jeg ser noen likhetstegn mellom runer og musikk. Runer som skriftegn, musikk som lydbølger. Begge formene har meningsinnhold på flere nivåer som kan brekkes ned til enkle former, men det er så uendelig mye mer. Noen har en tragedie knyttet til en låt, noen har et bryllup knyttet til den samme låten. Man opplever den samme låten på flere måter. Det samme gjelder for runene. det er ur-prget og betyr mer enn vi klarer å fatte med vårt språk, sier Ivar Bjørnson.

Bjørnson sier at runer og musikk har vært knyttet sammen tidligere, blant annet av Jan Garbarek:

- Det er noe veldig universelt med symbolene selv om du har geografiske forskjeller, som for eksempel i Egypt der vi finner hieroglyfer. Symbolene forteller om noe som er så mye større, med enklere midler.

I forbindelse med Satyricons utgivelse tidligere i år, har det vært snakket om at metall-sjangeren har blitt mer stueren. Det er ikke Bjørnson enig i:

- Det har vært en utvikling på begge sider. Vi har sagt det samme i flere år, og vi må svare på de samme spørsmålene i år som alltid. Sjangeren er ikke i ferd med å bli mer stuerein, men folk har begynt å skjønne mer av sjangeren. Det var ikke noe som var veldig logisk i lydbildet på de første metall-albumene. Slik er det for alle som opplever noe helt nytt.

Han mener at metall-sjangeren har måttet utvikle både seg selv og publikum:

- Det er 15 år siden de første utgivelsene, og det er ikke lang tid i musikalsk perspektiv. Vi har skapt litt frykt, litt latterliggjøring, litt sunn nysgjerrighet, og da ligger alt til rette. Pluss at bandene trengte litt tid selv for å bli modne. Nå blir musikken analysert og anmeldt av nye folk. Det tar tid å lære å forholde seg til dette for metall-band også. Folk sier at sjangeren kommuniserer bredt, og tror at budskap og sjel er lagt på hylla, men det er feil. Det er fortsatt de samme ideene som gjelder, men de formidles gjennom andre koder, sier Bjørnson.

Foto: TUBA RECORDS
Foto: TUBA RECORDS Vis mer

I sommer formidles kodene ved hjelp av Ibsen. Under kortfilmfestivalen i Grimstad i sommer setter Enslaved musikk til Victor Sjøstrøms Terje Vigen-film fra 1916:

- Vi har et normalt sunt forhold til Ibsen. Noen av oss har lest litt, noen er påtvunget Ibsen gjennom skolen. Grunnen til at vi synes prosjektet er spennende, er vi har jobbet med bilde/lyd-greier før, sier Bjørnson.

Han viser til Enslaveds konserter der de har vist video under konserten. Nå har bandet jobbet med prosjektet noen uker, og den eneste referanser de har til tidligere arbeid, er Kjetil Bjørnstads tonesetting av samme film, som han gjorde i 1990:

- Dette blir noe annet. Ansiktsutrykk og kroppsspråk blir et helt annet med annen musikk, sier Bjørnson.

Han har samarbeidet med støymusikerne i Fe-mail og Jazkamer, men han er ikke enig i at ekstremmetall nærmer seg samtidsmusikken:

- Det er folk i Enslaved som er interessert i dette uttrykket, men Enslaved er mye sterkere forankret i metall og rock, enn i samtidsmusikken. Vi henter influenser fra alt, det er like naturlig å kikke i retning av samtidsmusikk som i retning Motorhead. Det vi er ute etter er stemninger og reaksjoner på musikk.

Enslaved er ikke redde for å bli oppfattet som svulstige:

- Vi ønsker å legge til rette for å kunne gå i dybden. Det er alltid gøy å være litt svulstig også. Det er en likhet mellom samtidsmusikk, metall og 70-talls prog. Du må ha gøts til å være seriøs og pompøs.

- Blandingen av selvkritikk og selvironi trenger ikke være så dumt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling