Man må ha mage til å ha gjeld

- Faren min brukte mye tid da jeg var liten på å banke inn i hue mitt at jeg var uslåelig. Det førte til at jeg en periode i tenårene sikkert var uspiselig høy på pæra. Senere har jeg bare hatt nytte av det, sier Jarl Moe (25).

I fjor omsatte han spesialmusikk for 10 millioner kroner. I år regner han med å doble omsetningen.

ETTER SJU ÅR SOM DJ rundt i Norge og utlandet, var 22 år gamle Jarl overbevist om at det fantes ei urørt nisje i det norske musikkmarkedet.

- Ingen importerte spesialmusikken som ble spilt på klubber og party'er ute i Europa. Hvis nordmenn skulle ha noen sjanse til å henge med i utvikling og trender, var noen nødt til å ta seg av den biten, sier Jarl.

Sommeren 1995 kom han over et lokale midt i Oslo. Det var starten på HS-records, en forkortelse for «House Spesialisten».

- Jeg hadde 70000 kroner og slo til der og da. Varelager hadde jeg ikke, men jeg tok de platene jeg hadde og åpna butikken med en gang.

Lokalet var på 190 kvadratmeter, så Jarl putta inn to telefonkiosker, noen oljefat og litt klær for å fylle opp. Disken var halvannen meter lang. Idag er den 18 meter, og kjellerlokalet er fullt av musikkvarer. Han gjør ikke lenger alt sjøl, men har åtte ansatte. I etasjen over har han leid et lokale for å få plass til en stab som utelukkende skal ta seg av postordre. Han har en butikk i Trondheim og jobber med å åpne nye butikker på Oslos vestkant, i Bergen, Stavanger og i South Beach, California.

- Jeg var der på ferie i fjor vår. Da jeg så alle de trendy homofile og rike, unge menneskene, tenkte jeg «ok, her er det bare å sette igang», gliser Jarl.

Pågangsmot, selvtillit og selvdisiplin - er de egenskapene Jarl har hatt mest nytte av.

- Du må komme deg opp om morgenen. Og du bør bære søppel. Da beholder du troen på deg selv, men husker at du ikke er bedre enn andre, sier Jarl.

- En gründer må dessuten ha mage til å ha 700000 kroner i gjeld. Du kan ikke starte noe hvis marerittet ditt er å gå på ræva. Det kan skje, og da er du nødt til å leve videre. Selv har jeg pantsatt alt.

En gang har han vært fristet til å gi opp.

- JEG HADDE IKKE RÅD TIL ALARM i begynnelsen. Da jeg mista alt under et innbrudd og sto fullstendig på bar bakke, var det nære på at jeg satte meg ned. Helt til jeg tenkte at noen jævla, simple tyver ikke skulle få bestemme om jeg skulle drive butikk eller ei og gikk i banken og ba om kassakreditt.

Jarl kunne aldri tenke seg å dele verken arbeidsmengde, risiko eller utbytte med en kompanjong.

- Jeg har alltid likt å gjøre ting sjøl - å fullføre mine egne ideer. Dessuten blir det alltid konflikter mellom eiere. Selv om man er ekstremt gode venner i utgangspunktet, holder det sjelden i lengden.

Så lenge selskapet hans har framdrift ser han ingen grunn til å bremse tempoet. Det betyr ikke at han har tenkt å jobbe seg i hjel til musikk.

- Penger var viktigere da jeg starta enn de er nå. Målet er å se hvor langt det er mulig å komme. Den ultimate drømmen er å være alle ledd selv. Nå har jeg import, distribusjon, postordre og butikk. For en måned siden startet jeg opp en opplysningstelefon hvor du kan ringe å få musikk- og utelivstips. Neste prosjekt er plateselskap.

At det er mer enn dobbelt så mange mannlige gründere som kvinnelige, forklarer han enkelt:

- Gutter ønsker seg flere ting enn jenter. Vi ønsker oss moped, mobiltelefon og stor bil, og vi gjør alt for å få det. Hvor mange jenter har du sett som avisbud? Personlig har jeg bare sett gutter.

Jarl Moe (25) innehaver av HS-records.