- Man må hele tiden finne gledene i livet

Carola Häggkvist feirer 30 år som artist.

DATTEREN: Carolas datter, Zoe (4) kom løpende for å hilse på mamma mellom opptredenene. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
DATTEREN: Carolas datter, Zoe (4) kom løpende for å hilse på mamma mellom opptredenene. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

- Jeg tror gjennombruddet er hemmeligheten. Det var så spesielt. Mange følte seg delaktige. Jeg var ukjent, og de som satt hjemme i soffaen oppdaget meg. De følte seg en del av seieren.

I kveld står Carola Häggkvist på scenen på «Allsang på grensen» på Tv2. Der hun skal framføre «Främling» og «Fangat av en stormvind.» Og den svenske artistens gjennombrudd kom med nettopp «Främling».

I 1983 kom den da 16 år gamle artisten seg helt til den internasjonale finalen i München.

30 år til
- Om folk bare visste hvor mye hardt arbeid som ligger bak. Det er ingen dans på roser eller glamour. Det er bare sånn vi ser ut på scenen, sier hun, og fortsetter:

- En nøkkel er at tross for skuffelser og alle feilsteg man tar i livet må man erkjenne det for seg selv om man gjør en bom. Da legger jeg det til siden, prøver å lære av dem og går videre.

Hun har sunget, danset og opptrått helt siden gjennombruddet for 30 år siden. Og etter 30 år i rampelyset, med opp- og nedturer, åpner Carola for å holde på i 30 år til.

- Ja, kanskje det. Hvis helsen er i behold og resten er på plass, sier hun, og ler.

- Jeg forstår ikke selv at det har gått 30 år. Livet har gått så fort.

Familien
Carola avslører at en av hemmelighetene er at man aldri skal ta seg selv forgitt, og hele tiden finne gledene i livet. Og etter en lang karriere, med reising og konserter, har Carola nå med seg datteren når hun er ute og spiller.

- Jeg fant en kjempedyktig barnepike her. Zoe er trygg, og i gode hender mens mamma er på jobb.

HALDEN: Carola er å se på kveldens Allsang på grensen på TV 2. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
HALDEN: Carola er å se på kveldens Allsang på grensen på TV 2. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Datteren Zoe (4) ble adoptert fra Sør-Afrika i fjor, og allerede nå merker mamma Carola at datteren har en artist i seg.

- Hun holder på med dans og skuespill. Hun har masse glimt i øyet. Hun vil være med på hvert eneste bilde, og blir sint om hun ikke får lov. Men hun har også veldig mye integritet og bein i nesa. Hun er virkelig en kul liten «tjej».

Carola mener at kombinasjonen av artist og småbarnsmor er noe hun får til. Men ikke helt uten problemer.

- Det handler om planlegging. Selvsagt kjenner jeg som alle andre foreldre at jeg ikke strekker til. Noen ganger har jeg glemt å kjøpe frokost. Da springer jeg til naboen. Mitt liv går i høyt tempo!

Norgesvenn
Carola har vært en favoritt i mange norske hjem helt siden 1983. Hun sier at mye av grunnen til at hun har klart seg så godt som artist kommer fra Norge.

- Jeg har fått mange spennende henvendelser fra Norge. Som fra Erik Hillestad (produsent på albumet «Blott en dag», red. anm.), Sound of Music og juleplatene- og turneene i Norge.