DEBATT

Debatt: Johaug-saken

Man må ikke være så opptatt av å bekjempe doping at det utarter seg til ren fundamentalisme

Therese Johaug har i dag helt andre ting å tenke på enn erstatningsansvar og penger. Det er Skiforbundets lege som har forårsaket den ulykke vi står overfor.

Advarsel: Personlig kan jeg ikke skjønne annet enn at hvis Johaugs forklaring legges til grunn, fremstår en advarsel som en tilstrekkelig og adekvat reaksjon, skriver Cato Schiøtz. Foto: Matthias Schrader / AP Photo / NTB scanpix
Advarsel: Personlig kan jeg ikke skjønne annet enn at hvis Johaugs forklaring legges til grunn, fremstår en advarsel som en tilstrekkelig og adekvat reaksjon, skriver Cato Schiøtz. Foto: Matthias Schrader / AP Photo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Som tidligere medlem og leder for Advokatforeningens Rettssikkerhetsutvalg i flere år har jeg med stigende forbauselse og bekymring fulgt utviklingen i Therese Johaug-saken.

Formodentlig er det i teorien enighet om følgende: Også toppidrettsutøvere har krav på rettssikkerhet. De har krav på at det er et rimelig forhold mellom det gale som eventuelt er gjort og reaksjonens størrelse. Også toppidrettsutøvere har krav på at det ikke avsies noen forhåndsdom.

Om dette er en realitet, fremstår i dag som meget usikkert.

Når det gjelder doping har idrettsutøverne langt på vei et objektiv ansvar for ikke å innta forbudte stoffer. Slik må det være. Ellers vil reglene kunne bli uthult og ikke ha den effekt som er ønskelig. Johaug har avlagt en positiv prøve. Og da er det neppe grunnlag for en blank frifinnelse.

Spørsmålet i Johaug-saken er derfor et spørsmål om straffeutmåling, hvor reaksjonene spenner fra advarsel til flere års utestengelse.

Utredning av faktum og bevisbedømmelse er selvsagt det helt sentrale.

Det springende punkt er om det positive funnet kan være et resultat av en (grovt) uaktsom medisinsk feilbehandling, eller om det er grunnlag for å tro at det foreligger et maskert dopingopplegg – slik det insinueres særlig i utenlandsk presse – hvor de involverte prøver å bortforklare funnene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer