- Man må være frisk for å ha en sånn jobb

Mener politikarakterer ofte framstår som nevrotiske og vanskelige.

INSPIRASJON TIL ROLLEN: Anneke von der Lippe spiller Mysen-lensmann Helen Sikkeland i NRK Dramas thriller «Øyevitne». Tidligere politileder Hanne Kristin Rohde mener det er vanskelig å lage troverdige skildringer av hovedpersoner som er psykisk friske. Foto: Dagbladet/NRK.
INSPIRASJON TIL ROLLEN: Anneke von der Lippe spiller Mysen-lensmann Helen Sikkeland i NRK Dramas thriller «Øyevitne». Tidligere politileder Hanne Kristin Rohde mener det er vanskelig å lage troverdige skildringer av hovedpersoner som er psykisk friske. Foto: Dagbladet/NRK.Vis mer

(Dagbladet): Det er bare fire måneder siden hun leverte sin oppsigelse i politiet. I kveld har høstens og vinterens krimdramasatsing, «Øyevitne» premiere, med en karakter som kan minne om den profilerte polititoppen.

Rohde er en av landets mest respekterte og profilerte politiinspektører, og ledet blant annet etterforskningen av Sigrid-saken. I februar i år ga hun også ut sin første krimroman «Mørke hjerter».

Hovedrolleinnehaver Anneke Von Der Lippe (50) har brukt Hanne Kristin Rohde som inspirasjon til rollen.

- Det er en ære. Jeg ble veldig glad da jeg leste det og tar det som et kompliment. Nå har jeg ikke sett serien enda, så det kan jo være at karakteren framstår som en nevrotisk og vrien person. I så tilfelle kan det jo hende at jeg endrer svaret mitt, sier Hanne Kristin Rohde lattermildt.

Vanskelig jobb Bak «Øyevitne» står manusforfatter og regissør Jarl Emsell Larsen, som kjent for bl.a. dramasuksessene «Offshore», «Svarte penger, hvite løgner» og «Kodenavn Hunter».

Lensmann Helen Sikkeland, som spilles av Anneke von der Lippe, er en stram og myndig kvinne som får hendene fulle når drapsalarmen går i Mysen langt inni Østfolds skoger.

Serien går over seks deler på NRK 1.

- Synes du at politikvinner generelt blir realistisk portrettert i krimbøker og filmer?

- Jeg irriterer meg ikke, for fiksjon er jo fiksjon og jeg gleder meg mye over serier som «Homeland» og «Broen». Jeg kan imidlertid konstatere at det er vanskelig å lage troverdige skildringer med hovedpersoner som er psykisk friske, sier den tidligere polititoppen.

Spent på tolkningen Hun er spent på hvordan den kvinnelige lensmannen fremstilles i NRK-serien.

- Jeg har vel sagt i litt uformelle settinger at politifolk, både kvinner og menn, generelt sett framstilles litt overspilt. Dette gjelder i bøker og filmer. Hvis man tar for eksempel min kriminalroman, «Mørke hjerter» med karakteren Wilma Lind, så var det et viktig poeng for meg å lage en politikarakter som ikke sliter med bipolar lidelse, eller andre sinnsforstyrrelser. Vi må være friske for å greie disse jobbene, sier hun.

Rohde har vært ansatt i Oslo politidistrikt i rundt 20 år. I hennes siste stilling frontet hun politiets arbeid ut mot media i svært alvorlige saker.