DEBATT

Debatt: Polyamori

Man må være trygg og sikker på seg selv for å ha flere forhold

Det er lite som får bøller og troll til å bråvåkne så brutalt som en kvinne som ønsker å leve utenfor samfunnets slik-er-kjærlighet-norm.

OPPLYSNING: Det er på tide å gjøre en innsats for å øke kunnskapen om poly, skriver artikkelforfatteren. Foto: Privat.
OPPLYSNING: Det er på tide å gjøre en innsats for å øke kunnskapen om poly, skriver artikkelforfatteren. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Du må for all del ikke våge å føle eller tenke noe annerledes her i landet. Om du ikke passer inn i det monogame glansbildet, så er det fritt fram for bøller og troll å angripe med høy klubbeføring og lave panner. Det er lite som får bøller og troll til å bråvåkne så brutalt som en kvinne som ønsker å leve utenfor samfunnets slik-er-kjærlighet-norm.

Det er ikke godkjent å komme og si at man ønsker flere parallelle relasjoner eller sexpartnere. Det er ikke lov å være poly. Slikt får disse lavpanna skapningene til å klaske løs på tastaturet med klubbene sine. Fremmedfrykt og manglende kunnskap henger tett sammen. Det er på tide å gjøre en innsats for å øke kunnskapen om poly.

Det er greit at kjærlighet er et knapphetsgode for noen. Noe man bare har litt av, og når kjærligheten er delt med én, så er det tomt. Det er ikke greit at det er så knapt hos noen at det ikke engang er folkeskikk til overs. Er det virkelig innafor å angripe en persons utseende bare fordi hun mener noe annet enn det som er «godkjent» om kjærlighet, forhold og seksualitet?

Lene Wikanders kronikk «Kjærlighet er ingen privatsak» på NRK Ytring på lørdag, var flott å lese. En moden, varm kvinne som har evnen til å elske mer enn en, og som har viljen til å dele. Hun snakker glansbildet midt imot. Tøft, tenker jeg! Så tar kommentarene under helt av. Vi har tydeligvis langt å gå når det kommer til allmenn(ut)dannelse. Å mene noe annet er helt ok. Å sjikanere er ikke ok. Er det virkelig greit å snakke nedlatende om noens utseende bar fordi hun er poly?

Hva får folk til å tro at det er ok å kalle noen «utseendemessig hemmet» bare fordi hun har evnen til å elske mer enn en? Tydelig at det ikke bare er kjærligheten som er i knapphet hos slike.

Jeg har selv valgt å stå åpent fram som poly og får merkelige reaksjoner. Kommentarer som at jeg er helt sikker usikker på meg selv eller ikke har møtt den rette er vanlig. Hvordan noen kobler sammen overbevisningen om at en person er usikker med evnen til å ha flere relasjoner går milevis over (kanskje jeg burde si under) mitt hode. Logikk tilsier at man må være trygg og sikker på seg selv for å ha flere parallelle forhold.

Andre sier det er skremmende å blande «voksenlivet» inn i hjemmet. Det å kalle evnen og viljen til å elske mer enn én for «voksenlivet», kan ikke bunne i annet enn uvitenhet. Vi som elsker annerledes må jobbe for å få respekt i samfunnet.

Jeg har møtt flere rette jeg, men i motsetning til seriemonogamister så er de rette for meg noen ganger rett samtidig. Det er på tide å sette det å være poly på kartet slik at de som ikke vet nok, gis muligheten til kunnskap. Ingen kan tvinges til respekt, men kunnskap er vårt beste våpen. Kunnskap om at vi polyer er naboen din, sjefen din eller moren din. Våger vi å stå fram så vil fremmedfrykten dø ut, fordi det ikke er «de andre», men de du kjenner, som er poly.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer