Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Man on Fire

Denzel Washington som livvakt på hevntokt i til tider suveren action

FILM: Selv om «Man on Fire» egentlig bygger på en roman, og første gang ble filmet i 1987, så tar manusforfatter Brian Helgeland og regissør Tony Scott fatt på stoffet som om det skulle vært deres eget. Resultatet er blitt en skjebnetung actionfilm hvor den nådeløse helten er villig til å ofre alt.

Helten er i dette tilfellet Denzel Washington, som spiller den (naturligvis) fordrukne CIA-veteranen Creasy. Han er nå tilgjengelig på billigsalg som livvakt i Mexico by, hvor rikfolk utsettes for kidnappinger i illevarslende høyt antall. Via ekskollegaen Rayburn (Christopher Walken) havner han hos den velstående familien Ramos, hvor Creasy skal trygge sikkerheten til lille Pita (Dakota Fanning).

Tony Scott bruker lang tid - filmen varer nesten i to og en halv time - på å etablere det sterke forholdet mellom Creasy og Pita, som etter hvert blir mer som far og datter. Desto sterkere blir da også effekten når hun bortføres. Herfra går «Man on Fire» over til å servere alle de vante actionklisjeene om en manns nådeløse kamp mot sine fiender. Men filmen bæres oppe av to elementer: Denzel Washingtons styrke som skuespiller og Tony Scotts overlegne grep om regien. Han lager suveren action, og selv om manuset i perioder humper av gårde på de aller enkleste løsninger, angriper Scott innholdet som om det skulle vært Ibsen.

Denzel Washington.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media