KROPPSMYTE DAG SJU: «Tjukke folk må beholde klærne på og aller helst gjemme oss inne. Nei, det må vi ikke!», skriver Carina Elisabeth Carlsen som kommentar til dette bildet på Instagram. FOTO: CARINA ELISABETH CARLSEN
KROPPSMYTE DAG SJU: «Tjukke folk må beholde klærne på og aller helst gjemme oss inne. Nei, det må vi ikke!», skriver Carina Elisabeth Carlsen som kommentar til dette bildet på Instagram. FOTO: CARINA ELISABETH CARLSENVis mer

- Man skal aller helst være blond med store pupper, ha en smal og trent midje, men ikke sixpack

Carina Elisabeth Carlsen (29) går inn for å bryte kroppsmyter.

(Dagbladet): Carina Elisabeth Carlsen hadde lenge et dårlig forhold til sin egen kropp.

Hun forteller at hun tidligere har slitt med bulimi, at hun har hengt ting over speilet for å slippe å se på seg selv og hatt for vane å kle seg i klær som gjorde at hun blendet inn.

- Det stilles mange krav til kvinner i dag: Man skal ha en spesiell høyde, aller helst være blond med store pupper, ha en smal og trent midje, men ikke dra den så langt at det ender opp som en sixpack.

For en ukes tid siden ble det varmt. Carina Elisabeth Carlsen måtte kjøpe seg en shorts. Etterpå satte hun seg på bussen og fant ut at hun ville starte sitt eget stunt: Hver dag i ett år skal hun fjerne én kroppsmyte.

«I sommer skal jeg bruke alt. Ofte» - Det er jo ikke bare jeg som har et sånt forhold til kroppen min. Jeg begynte på Instagram og skrev at vi tar én myte om dagen. Responsen har vært god og folk kommer med forslag til hva jeg kan gjøre. Det er ikke bare tjukkaser som kjenner seg igjen, det går også ut over mennesker som blir oppfattet som for tynne, sier hun til Dagbladet.

Carlsen er spaltist på Kvinneguiden.no og delte i går et innlegg hvor hun skriver om utfordringene hun har gitt seg selv.

«Jeg har lest og hørt at du som stor dame ikke skal iføre deg hverken shorts, magetopper, singlet eller bikini. I sommer skal jeg derfor bruke alt sammen. Ofte», skriver hun.

- Mange tenker for eksempel at de ikke vil vise fram armene sine. Men herregud, hva gjør det om man har grevinneheng, egentlig, spør Carina Elisabeth Carlsen.

Mener det er provoserende Hun forteller at det meste av kritikken nok sitter i hennes eget hode. «Fatshaming» er likevel noe hun har opplevd flere ganger.

- Det provoserer meg at det er sosialt akseptert å kommentere kropp. Samtidig er det mange av de klassiske kommentarene som går igjen: «Du må tenke på helsa di» og «det der er ikke sunt for deg». Så lenge de ikke er leger og vet alt om meg, har de ingen ting de skulle ha sagt.

Carlsen har over lengre tid danset burlesque og mener det har hjulpet på psyken.

- Jeg har stilt opp naken i både Dagbladet og VG. Det har vært helt greit, men det å sitte på bussen å bare være Carina var vanskeligere enn jeg hadde trodd.

Kroppspress blant menn Gårsdagens innspill til kroppsmytefjerning handlet om kroppspress blant menn.

«#Kroppsmyte, dag 13: menn føler ikke #kroppspress. Bullshit. Kroppspress rammer også menn, og vi ser en økende trend i krav som settes til mannen i forhold til kropp og utseende. Antall menn med spiseforstyrrelse øker stadig, og her er det garantert mørketall. Problemet er at så mange menn holder følelsene inne, fordi det ikke er sosialt akseptert å snakke om de. Menn har et enormt press på seg til å være maskuline, "ha baller" og å "manne seg opp", og det å la seg påvirke av samfunnets stadig økende krav for kropp og utseende, og ikke minst - å snakke om følelser - er noe damer gjør. Det lærer vi gutter tidlig til å tro. (Du gråter som ei lita jente, etc) Vi må bli flinkere til å ta menn på alvor, og forstå at de også har komplekser, uavhengig av fasong. #365kroppsmyter #kroppspositivisme», skriver hun som kommentar til Instagram-bildet.

Det finnes ingen sikre tall på hvor utbredt spiseforstyrrelser er blant menn. I 2014 publiserte imidlertid Norsk Helseinformatikk en artikkel der de omtaler en studie utført av amerikanske forskere.

«Bekymring knyttet til egen kropp og muskularitet er relativt vanlig blant unge menn. [...] Likevel blir ikke menn med denne typen problemer fanget opp like ofte som kvinner med spiseforstyrrelser eller forstyrret kroppsbilde», skriver de.