DEBUTANT: Kathrine Nedrejord (f. 1987) bor og studerer i Trondheim. Foto: SIGURD FANDANGO
DEBUTANT: Kathrine Nedrejord (f. 1987) bor og studerer i Trondheim. Foto: SIGURD FANDANGOVis mer

Man skulle ikke tro at dette er en av vårens yngste debutanter

Modent om mangel på tilhørighet.

||| BOK: Lite i «Transitt» avslører at Kathrine Nedrejord bare er tjuto år gammel. Hun skriver gjennomborende, og modent, om en ung kvinnes mangel på tilhørighet, hennes ensomhet og sorgfullhet.

Savner ingentingBokas navnløse hovedperson/forteller kommer hjem til Oslo etter fem år i Paris. Hun har arbeidet på et advokatkontor, der hun har hatt et forhold til en av partnerne, småbarnsfaren Simon. Da hun ved en tilfeldighet oppdager at han og kona venter barn igjen, forlater hun metropolen umiddelbart.

Fortelleren har ikke savnet noe eller noen i Paris. Tror hun i alle fall. Men gjensynet med mora og søsteren aktiverer gamle følelser. Hun konfronteres med en velkjent fornemmelse av forlatthet, ensomhet og rotløshet.

Mange bekker småDet fineste ved romanen er hvordan Nedrejord plukker opp scener fra Paris, etter at hovedpersonen er kommet til Oslo. Hun gir et nyansert bilde av begjæret og pinen forholdet til Simon rommer.

Også distansen hovedpersonen føler til moren og søsteren, er godt og tydelig (men ikke overtydelig) formidlet. Hun krymper sammen med dem. Den gamle sorgen over faren, som døde da hun var tolv, er en del av dette bildet. Det var han som så henne best.

Veien utNedrejord avdekker gradvis hvordan erfaringene skaper et menneske; i dette tilfellet en rastløs og ganske fortregningsvillig ung kvinne. Og hun viser hennes trøblete vei ut av en overgangsfase, derav tittelen, og inn i en mer ansvarlig tilværelse.

Romanen er litt ujevn, og de ofte lange, oppstykkede setningene fungerer ikke alltid like bra. Men Nedrejord har gode forutsetninger for å lykkes i skrivegjerningen: Hun har følsomheten, refleksjonsevnen og språkbeherskelsen som skal til.

Man skulle ikke tro at dette er en av vårens yngste debutanter