Man skulle ikke tro at dette er en av vårens yngste debutanter

Modent om mangel på tilhørighet.

DEBUTANT: Kathrine Nedrejord (f. 1987) bor og studerer i Trondheim. Foto: SIGURD FANDANGO
DEBUTANT: Kathrine Nedrejord (f. 1987) bor og studerer i Trondheim. Foto: SIGURD FANDANGO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Lite i «Transitt» avslører at Kathrine Nedrejord bare er tjuto år gammel. Hun skriver gjennomborende, og modent, om en ung kvinnes mangel på tilhørighet, hennes ensomhet og sorgfullhet.

Savner ingentingBokas navnløse hovedperson/forteller kommer hjem til Oslo etter fem år i Paris. Hun har arbeidet på et advokatkontor, der hun har hatt et forhold til en av partnerne, småbarnsfaren Simon. Da hun ved en tilfeldighet oppdager at han og kona venter barn igjen, forlater hun metropolen umiddelbart.

Fortelleren har ikke savnet noe eller noen i Paris. Tror hun i alle fall. Men gjensynet med mora og søsteren aktiverer gamle følelser. Hun konfronteres med en velkjent fornemmelse av forlatthet, ensomhet og rotløshet.

Mange bekker småDet fineste ved romanen er hvordan Nedrejord plukker opp scener fra Paris, etter at hovedpersonen er kommet til Oslo. Hun gir et nyansert bilde av begjæret og pinen forholdet til Simon rommer.

Også distansen hovedpersonen føler til moren og søsteren, er godt og tydelig (men ikke overtydelig) formidlet. Hun krymper sammen med dem. Den gamle sorgen over faren, som døde da hun var tolv, er en del av dette bildet. Det var han som så henne best.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer