- Man trenger ikke sterk, teoribasert kunnskap

Lørdag åpner Høstutstillingen.

(Dagbladet.no): 4289 verk ble sent inn til Høstutstillingen i år.

I løpet av tre uker klarte Den Nasjonale Jury, bestående av Ingrid Toogood Hovland, Tore Hansen, Erlend Leirdal, Edith Lundebrekke, Pierre Lionel Matte og Grethe Undstad, å redusere antallet betraktelig.

346 verk ble vurdert i andre runde, før juryen til slutt antok 110 verk av 108 kunstnere.

Lørdag åpner Høstutstillingen.

Debutanter

Juryleder Toogood Hovland trakk fram debutantene da hun i dag presenterte utstillingen for pressen.

Mer enn halvparten av kunstnerne, 55 i tallet, er med for første gang, og debutantene står også for flere av de største verkene.

Årets utstilling er - som vanlig - svært variert. Toogood Hovland slo fast at det er noe av tanken bak: Man behøver ikke å ha en sterk, teoribasert kunnskap for å få utbytte av Høstutstillingen, det holder å være åpen.  

VENTER PÅ PUSHWAGNER: Juryleder Ingrid Toogood Hovland foran en plakat av et av verkene til Pushwagner. Den ekte varen ankommer fredag eller lørdag. Alle foto: SCANPIX
VENTER PÅ PUSHWAGNER: Juryleder Ingrid Toogood Hovland foran en plakat av et av verkene til Pushwagner. Den ekte varen ankommer fredag eller lørdag. Alle foto: SCANPIX Vis mer

Hun mener likevel å spore visse fellestrekk blant de utvalgte verkene.

- Det er tilstedeværelse, inderlighet og omtanke i utstillingen i år. Mange store tema behandles, uten et snev av ironi. Vi ser også en personlig billedbehandling. De politiske aspektene er der, men de er mer subtile.

 

Mye video

Pierre Lionel Matte forklarte hvilke avgjørelser som ligger bak valgene som er tatt med hensyn til utforming.

- Regien på utstillingen skal forsterke formidlingsgleden som er en gjenganger i verkene. Vi har gjort en poetisk eller tematisk inndeling, men alle rom har en kontrast, noe som stritter mot det overordnede grepet, forklarte han.

Matte trakk også fram det høye antallet videoverk som er antatt i år, og at flere av disse bevisst er plassert ute i de store rommene, som tegninger eller malerier på veggen.

- Videoene spenner over et stort register, men felles for dem alle er at de traff oss veldig på et personlig plan, sa Matte.

Høstutstillingen kan oppleves på Kunstnernes Hus mellom 6. september og 5. oktober. Deretter vises den hos Stavanger Kunstforening fra 15. oktober til 2. november.

KUNSTNER OG VERK: Håkon Anton Fagerås foran skulpturen «Trappetrinn (Maren min)». De var begge på plass da Høstutstillingen ble presentert for pressen.
KUNSTNER OG VERK: Håkon Anton Fagerås foran skulpturen «Trappetrinn (Maren min)». De var begge på plass da Høstutstillingen ble presentert for pressen. Vis mer
- Man trenger ikke sterk, teoribasert kunnskap
TRE AV TI: Jan Skomakerstuen (t.v.), Espen Henningsen og Lars Erik Svensson er tre av de totalt ti kunstnerne som står bak «Collaborium».
VARIASJON: Bente Sommerfeldt-Colbergs mekaniske skulptur «Twisted», foran Vegar Moens bildeserie «Den nye jernbanen mellom Kina og Tibet».
BAKMANNEN: Atle Olsen er koordinator for Høstutstillingen.
LEVENDE KUNST: «Syerske» er en installasjon og performance av Karin Aurora Lindell.
SKOBIL: Juan Andres Milanes fra Cuba deltar med skulpturen «The Route».