Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

MGP-finalen 2020

Manager: - Folket fikk ikke stemme

NRK opplevde trøbbel i MGP-finalen. «Folkejury» bestemte hvilke fire artister som gikk videre til sølvfinalen.

STEMMEKAOS: For stort trykk har ført til at det ikke gikk an å stemme under Melodi Grand Prix. Video: NRK Vis mer

Det var en lengre periode ikke mulig å stemme i MGP-finalen.

Cirka klokka 21.40 annonserte programleder Ronny Brede Aase på direkten at stemmesystemet er oppe igjen.

Mens systemet lå nede, var det en såkalt folkejury som besluttet hvilke fire innslag som gikk videre til sølvfinalen i MGP.

Ulrikke Brandstorp og Kristin Husøy havnet i gullfinalen.

Til slutt var det Ulrikke som stakk av med seieren. Hun skal representere Norge i Eurovision Song Contest i mai.

NRKs prosjektleder for MGP, Stig Karlsen, sier lørdag kveld til Dagbladet at det var det norske folk som stemte fra sølvfinalen til vinneren ble kåret.

VINNER: Ulrikke Brandstorp skal representere Norge under Eurovision-finalen i Rotterdam. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VINNER: Ulrikke Brandstorp skal representere Norge under Eurovision-finalen i Rotterdam. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

App-krøll

NRKs nettsider var det tilsynelatende mulig å stemme igjen etter sølvfinalen.

LÅ NEDE: Selv etter at programleder Ronny Brede Aase annonserte at stemmesystemet var oppe igjen, hadde seere problemer med å gå inn og stemme. Foto: Skjermdump
LÅ NEDE: Selv etter at programleder Ronny Brede Aase annonserte at stemmesystemet var oppe igjen, hadde seere problemer med å gå inn og stemme. Foto: Skjermdump Vis mer

- Herfra og ut er det du som bestemmer, sa Brede Aase på direkten like før klokka 22.

Til tross for denne beskjeden fikk Dagbladet melding om flere som ikke kom inn i stemmesystemet like før MGP-vinneren skulle kåres lørdag kveld.

Da Dagbladets reporter forsøkte å stemme i NRKs app, fikk vi opp følgende beskjed:

«Prøv i nettleser. Det er ikke mulig å delta via appen, du må åpne nrk.no i en nettleser.»

Det var VG som først omtalte stemmetrøbbelet i MGP.

Etter at stemmeslusene skulle åpne for første gang lørdag, annonserte programleder Ronny Brede Aase på direkten at de opplever tekniske stemmeproblemer.

- Det er deilig å skape de møtepunktene som samler mange. Og det gjør vi nå, også når vi er live med litt tekniske stemmeproblemer, sa Aase.

Også programlederne Kåre Magnus Bergh og Ingrid Gjessing Linhave omtaler stemmeproblematikken under direktesendinga.

PÅ TOPP: Ulrikke Brandstorp er storfavoritt til å vinne MGP-finalen. Dagbladet følger sendingen og anmelder låt for låt. Video: NRK / Rød Løper Vis mer

- Det er sånn at internett ikke har kommet helt i mål, sier Linhave.

Programlederne ble møtt med buing fra salen da de annonserte at stemmesystemet lå nede.

Folkejury

Linhave sier at NRK hadde en B-løsning på plass i tilfelle problemer med det digitale stemmesystemet - en såkalt folkejury over hele landet.

Denne folkejuryen har besluttet hvilke fire artister som kommer videre til gullfinalen.

Lørdag kveld er det Kristin Husøy, Ulrikke Brandstorp, Liza Vassilieva og Raylee som kniver om en plass i den internasjonale finalen.

Kort tid seinere er det kjent at Kristin og Ulrikke møtes i gullduell.

Flere reagerer på NRKs stemmekrøll, deriblant TV 2s Jon Børresen. Han skriver følgende på Twitter:

Umulig å stemme på MGP, men likevel sender NRK fire artister videre? Dette må bli ramaskrik. Hele programmet er basert på at folket skal stemme, men i kveld fungerer ikke det. Kona mi er i harnisk. #mgp

- Folket fikk ikke stemme

Manageren til MGP-deltaker Rein Alexander, som fikk en sekser på terningen av Dagbladets anmelder, sier følgende til Dagbladet etter at stemmetrøbbelet er et faktum:

- Vi er selvfølgelig veldig skuffet over at ikke stemmesystemet fungerte. Folket fikk ikke stemme, sier Jan Erik Haglund.

Manager til MGP-deltaker Magnus Bokn, Øyvind Riibe, sier at de ikke ønsker å kommentere problemene. Riibe føler seg sikker på at NRK har gjort de de kan:

- Vi har også forståelse for at de ikke kunne holde sendingen i uviss tid i påvente av å få opp stemmesystemet igjen.

IKKE VIDERE: Rein Alexander var favoritten til Dagbladets anmelder, men gikk ikke videre fra første finalerunde. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE VIDERE: Rein Alexander var favoritten til Dagbladets anmelder, men gikk ikke videre fra første finalerunde. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Slik fungerer det

Av de fire sølvfinalistene utropes de to med flest stemmer, og de to artistene opptrer på nytt. Når siste artist har sunget på nytt, åpner avstemningen på nytt.

Også nå nullstilles stemmene, og alle har tre stemmer hver.

Når vinneren av MGP 2020 skal kåres av de to som står igjen til slutt, kommer vi til landsdelene igjen. En representant fra hver landsdel leser opp stemmene som oppsummeres i et «scoreboard» på skjermen.

Hele Norges coronakart