Mandag Morgens lobbyprodukt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

REDERISKATT: Mandag Morgens redaktør Terje Osmundsen er i Dagbladet 19/9 skuffet over at vi i Finansdepartementet har dristet oss til å kalle ukebrevets artikkel om rederiskatt for et lobbyprodukt. Jeg kan herved bekrefte at min karakteristikk ikke var tilfeldig. Den er alvorlig ment. Etter grundigere gjennomlesning av Mandag Morgen er det faktisk grunnlag for å si at artikkelen også avslører mangel på kunnskap om elementære sammenhenger for hva og hvordan nasjonalregnskapet endres.

Mandag Morgen later til å tro at utflagging av skip vil føre til mange milliarder kroner i tapte eksportinntekter. Men dette er helt feil. Dersom norske selskaper leier skipsfartstjenester fra utenlandskregistrerte selskap øker Norges tjenesteimport isolert sett. Men alternativet til å leie tjenesten er jo at det norskregistrerte selskapet selv eier skipet. Dette selskapet vil enten måtte importere selve skipet før det begynner å selge sine skipsfartstjenester, eller det kjøper skipet fra et norsk verft som har importert mesteparten av råvarene som til slutt utgjør skipet. Over noe tid, vil sluttresultatet for handelsbalansen bli omtrent den samme. Det som til syvende og sist bestemmer overskudd eller underskudd på handelsbalansen med utlandet er hvor mye vi sparer i Norge og om vi sparer mer eller mindre enn våre innenlandske investeringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer