Mandel i hodet

Fryktens senter er en liten celleansamling, også kalt amygdala eller mandelkjernen, nær tinningen din, ifølge nevrologer.

Frykt utløser fysiske fornemmelser som hjertebank, kort pust, svette, kvalme, svimmelhet. Frykt setter i gang vinn-eller-forsvinn-systemet ditt. Du angriper eller flykter.

  • Frykt er det som får deg til å løpe som en gal gjennom gatene for å evakuere barnet ditt fordi et fly nettopp har krasjet i Pentagon og det er 11. september og du har hørt på nyhetene at flere selvmordsfly er på vei mot din barnehage i verdensmaktens såkalte sentrum, Washington DC. Da føler du frykt, ikke angst, ifølge nevrologene.
  • For de fleste av oss er forskjellen bare av teoretisk interesse. For mine venninner i den amerikanske hovedstaden - mammaene til Melissa, Olivia, Soraya, Tone, Edoardo og Nicolo - er begge følelsene, frykt og angst, på plass igjen. Nå går de i sikksakk. Nå ber de ungene krøke seg sammen bak handlevognene på Safeway-supermarkedet mens de selv spurter over parkeringsplassen for å hente bilen og kjøre den helt fram til butikkinngangen der melk, brød og barn kan bringes i sikkerhet. De danser frenetisk i friluft, for stanser de og står stille, er risikoen større for å bli blink for snikskytteren som bare avfyrer ett skudd, men som har truffet hver gang siden han innledet den nye fryktbølgen 2. oktober i år.
  • Angsten - den murrende uroen - har sittet i dem som en mer eller mindre permanent tilstand siden 11. september 2001. I oktober samme år ble den igjen oppspritet av fysisk frykt hver gang det dumpet et håndskrevet brev gjennom brevsprekken. Miltbrannsporene kunne nok stenge Senats-bygningen og drepe tre-fire postbud, men adrenalinproduserende mødre sørget i alle fall for at konvolutter med eller uten hvitt pulver ble åpnet utendørs med hansker helt fram til jul. Julekort også.
  • Ingen tror på julefred i år heller. Ro er noe du nesten har glemt. En spaltist i The Washington Post har satt meldingen på snikskytterens tarotkort, «Kjære politimann, jeg er Gud», inn i dens «åpenbare» bibelske kontekst: «Be still and know that I am God», «Stans og innse at jeg er Gud» (Salmenes bok, 46:11). Stanse? Stå stille? Bevegelige målskiver er vanskeligere å treffe, advarer hun.
  • Mens mandelen i hodet er i høy beredskap, lurer mine venninner på om det er sånn mødrene i f.eks. Tel Aviv eller Ramallah har det hele tida. Antakelig, svarer jeg på telefon eller e-post fra Oslo, hvor et kommende snøfall er største hodepine. Forsvinner - og vinner.