Mandela-konsert i strålende sol

Nærmere 20 000 nyter musikk og strålende sol i Tromsø.

(Dagbladet.no): Den sør-afrikanske frigjøringshelten og ekspresidenten Nelson Mandela (87) er i Norge for å vinne oppmerksomhet for kampen mot fattigdom og hiv/aids.

I kveld fikk han se Tromsø fra sin beste side under den store hyllingskonserten. Sola skein, og gradestokken viste nærmere 20 varmegrader da bysbarnet Anneli Drecker gikk på scenen som første artist.

- Nå er det virkelig fantastisk her oppe. Sola skinner fra blå himmel, og alle koser seg, sier en fornøyd operasjonsleder Hans Jakob Pedersen ved Troms politidistrikt til Dagbladet.no klokka 21.

Tusener av mennesker hadde valfartet til Tromsdalen, og minst 17 000 var inne på selve konsertområdet.

- Og det er ikke meldt om et eneste problem, sier Pedersen.

- Nå prøver vi å følge konserten på tv, legger han til.

Stjernespekket

Konserten er beregnet å vare fram til klokka ett i natt, og arrangørene har snekret sammen et stjernespekket program.

HYLLET AV PUBLIKUM: Hovedpersonen ble godt tatt imot i Tromsø. Foto: SCANPIX
HYLLET AV PUBLIKUM: Hovedpersonen ble godt tatt imot i Tromsø. Foto: SCANPIX Vis mer

Blant de som opptrer er Peter Gabriel, Annie Lennox, Brian May, Razorlight, Saybia, Robert Plant, Sharon Corr, Angelique Kidjo, Bongo Maffin, Zucchero, Kaizers Orchestra, Madrugada, Thomas Dybdahl, Tommy Tee, Noora Noor og Samsaya.

På lista over VIP-gjester står selvsagt hovedpersonen Nelson Mandela og kona Graza Machel, i tillegg til kronprinsesse Mette-Marit, dronningen av Jordan, Gro Harlem Brundtland, statsminister Kjell Magne Bondevik, Kåre Willoch, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen.

Mandela på scenen

Statsminister Bondevik entret scenen klokka 21.13.

- Gratulerer med et strålende arrangement, sa han til den jublende folkemengden før han tok til orde for å sammen kjempe mot aids-pandemien. Deretter kunne han fortelle at den norske staten har dannet et eget fond i denne kampen.

Deretter kunne Bondevik introdusere Peter Gabriel.

Kveldens hovedperson, Nelson Mandela, gikk på scenen klokka 21.30. Mandela, som selv mistet en sønn på grunn av aids i januar, holdt en gripende appell fra scenen.

- I dag lever vi i en verden der vi har gjort store framskritt innen vitenskap og teknologi. Men det er også en verden der millioner av mennesker dør fordi de ikke har tilgang til medisiner, sa 87-åringen med tydelig henvisning til legemiddelindustrien og aids-tragedien som herjer det sørlige Afrika. 

Etterlyser lederskap

- La hvert enkelt barn få være et friskt barn, sa Mandela - før han ble avbrutt av publikums applaus.

- Vi vet hva vi må gjøre og hva det vil koste. Nå trenger vi lederskap, visjoner og politisk mot.

Den sør-afrikanske ekspresidenten hadde verdens rikeste land i tankene da han etterlyste lederskap og mot. I neste måned møtes den såkalte G8-gruppa for å diskutere et britisk forslag om å øke bistanden til Afrika.

Mandela sto på Tromsø-scenen i et snaut kvarter.

- Nå er dere alle afrikanere. Tusen takk og god natt, sa han før han gikk tilbake til VIP-tribunen.

Publikum fortsatte å klappe og juble for hovedpersonen inntil Robert Plant overtok scenen.

Fangenummeret

Mandela-konserten i Tromsø er en del av 46664 Artic Festival. Arrangementet har fått navnet etter Mandelas fangenummer mens han satt fengslet på Robben Island i 27 år.

Formålet med «46664 Arctic» er å sette hiv/aids-problematikken på dagsorden. Arrangementet favner både om kveldens konsert, en holdningskampanje og en innsamlingsaksjon.

STRÅLENDE SOL: Ishavsbyen viste seg fra sin beste side i kveld.
SPARKET SHOWET I GANG: Tromsøs egen Anneli Drecker.
HOVEDPERSONEN: Nelson Mandela (87) er i Norge som et ledd i kampen mot hiv/aids-problematikken. Bildet er fra en pressekonferanse tidligere i dag.
STJERNESPEKKET: Et stort antall stjerner har vært oppe på denne scenen i kveld. Foto: SCANPIX