Mandela: «Vil du ha fred med din fiende, må du arbeide sammen med ham»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SØR-AFRIKA

feirer 10-årsjubileum som et sant demokrati, med like rettigheter for alle, uavhengig av etnisk opprinnelse og hudfarge. Landet har klart overgangen fra et rasebasert mindretallsstyre til et demokrati på en beundringsverdig måte.

Nelson Mandela har sagt: «vil du ha fred med din fiende, må du arbeide sammen med ham slik at han blir din partner.» Dette er en god illustrasjon på hvordan det nye, frie Sør-Afrika er blitt til.

Det er samtidig en oppskrift på forsoning som også har gyldighet utover Sør-Afrika. Vi må legge til grunn en gjensidig aksept av den andres menneskeverd: - Vi er alle er likeverdige. Derfor avviser vi både rasemessige stereotyper og ideen om et folks kollektive ansvar for enkeltmenneskers og regimers forbrytelser. Bare da kan vi leve sammen i fred og arbeide sammen om en felles framtid.

SØR-AFRIKA

erklærte tidlig at demokratisk styre og respekt for menneskerettighetene ville være viktige rettesnorer i utenrikspolitikken. I FN og andre flernasjonale fora har Sør-Afrika på en klar måte målbåret betydningen av de demokratiske verdiene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer