Mandelas aids-konsert ble sett av millioner

Popstjernene takket ja til invitasjonen fra Nelson Mandela og stilte opp på lørdagens aids-konsert i Cape Town. Opptil én milliard mennesker fulgte konserten på TV, radio og internett.

Bono, Anastacia, Peter Gabriel, Beyonce Knowles og Queen var blant artistene som deltok på konserten i den sørafrikanske byen. Inntektene skal gå til kampen mot aids, og arrangementet var en del av Mandelas kampanje «46664», som prøver å få verdens regjeringer til å åpne øynene for den globale krisen aids har utviklet seg til å bli.

Nummer i rekken

46664 var Mandelas fangenummer den gang han satt innesperret på fengselsøya Robben Island, straffet for sin kamp mot raseskillet i Sør-Afrika. Men nå mener Mandela at bekjempelsen aids vil kreve en enda større innsats enn bekjempelsen av apartheid.

- På Robben Island forsøkte de å redusere meg til et fangenummer. Millioner av mennesker som er smittet av hiv/aids står i fare for å bli redusert til et nummer hvis vi ikke handler nå, sa Mandela til 40.000 tilhørere i Cape Town.

Til tross for hard konkurranse fra noen av verdens mest kjente artister, var det den tidligere presidenten og frigjøringshelten som fikk kraftigst applaus. Noen publikummere hadde stilt opp med et stort banner hvor det sto «Mandela rocks.»

Verst i Afrika

Konserten ble holdt i et land hvor over fem millioner mennesker er hiv-smittede eller aids-syke. Selv om innsatsen mot epidemien har økt de siste årene, stiger fortsatt antallet smittede og syke eksplosivt i store deler av verden. Afrika sør for Sahara er verst rammet, men FN frykter en kraftig økning i antall aids-tilfeller i asiatiske land i årene som kommer.

- Aids tar flere liv enn krig, flom og sultkatastrofer til sammen. Aids er ikke lenger en sykdom, men et menneskerettighetsspørsmål, sa Mandela.

I tillegg til de vestlige artistene, opptrådte også to afrikanske stjerner på konserten: Youssou N'Dour fra Senegal og Angelique Kidjo fra Benin.

En annen av deltakerne var irske Bob Geldof, som på 80-tallet arrangerte Live Aid-konsertene til inntekt for de sultrammede i Etiopia.

- Selv om tilstanden er medisinsk, så er løsningen politisk. Det er uakseptabelt at rike mennesker får aids-medisiner, men ikke fattige, sa Geldof. En av låtene han framførte var Bob Marleys «Redemption Song», og ivrige tilskuere sang med til de legendariske tonene.

TRAKK PUBLIKUM:Beyonce Knowles