Mandelas stjernelag til Tromsø?

Det begynte som en spøk. Men neste sommer kan superstjerner som U2, Will Smith, Anastacia og Beyoncé Knowles stå på scenen i Tromsø.

Det er Nelson Mandela som står bak gigantkonsertene som har som formål å kjempe mot hiv- og aidssmitten i verden.

Da «46664»-konserten ble arrangert for første gang i fjor, ble den kringkastet i over 80 land, og det er anslått at over én milliard mennesker fikk den med seg.

Om Mandela tar med seg superstjernene til Norge, avhenger av to ting:

Om Stortinget støtter konserten økonomisk, og hvorvidt Nelson Mandela Foundations syns konsertens budsjett er bra nok.

Det første ser nå ut til å gå i orden, og dermed er det hele opp til Nelson Mandela Foundations' base i London å ta en beslutning om hvor konserten skal avholdes. Fredsprisvinneren selv skal være svært positiv til å ta med seg stjernelaget til Tromsø.

Klokkertro på konsert

Jan Severinsen er initiativtaker til konserten. Han har klokkertro på at konserten blir en realitet.

-  I det foreløpige budsjettet har vi beregnet et statlig tilskudd på minimum 12 millioner kroner, og Nelson Mandela Foundations i London har vært positive til dette. Personlig er jeg derfor sikker på at det går mot konsert, sier han.

Severinsen regner også med at flere av artistene som opptrådte i forbindelse med den første Mandela-konserten i fjor, kommer til Tromsø. I så fall er navn som U2, Will Smith, Bob Geldof og Beyoncé Knowles å vente til Tromsø.

Flertall

Torsdag ble det klart at det også er vilje på Stortinget til å støtte konserten økonomisk.

-  Arbeiderpartiet har støttet dette prosjektet hele tida. Nå vet jeg at Fremskrittspartiet også er innstilt på å støtte konserten, så da får vi sette oss ned og finne en løsning når Stortinget samles igjen, sier Ap-leder Jens Stoltenberg.

Fremskrittspartiets gruppeleder i Tromsø, Jan Blomseth, bekrefter at også de vil gå inn for å støtte konserten.

-  De signalene jeg har fått fra stortingsgruppa bekrefter det, sier han.

Kjemper mot aids

Stoltenberg sitter selv sammen med blant andre Nelson Mandela i styret i det internasjonale vaksineprogrammet GAVI. Ap-lederen forteller at han snakket med Mandela om konserten i forbindelse med et GAVI-møte tidligere i år, og han er ikke i tvil om at Stortinget vil gjøre lurt i å støtte konserten.

-  Jeg kan ikke tenke meg noen bedre måte å spre hiv- og aids-budskapet på enn en slik konsert. Det viktigste poenget med arrangementet er ikke å tjene penger, det viktigste er signaleffekten. Gjennom en konsert som dette når man ungdom i hele verden på deres egne premisser, sier han.

I et personlig brev til statsminister Kjell Magne Bondevik skriver Nelson Mandela at han ble glad da han hørte om det norske initiativet.

Han omtaler Norge som et land som kjemper for fred og rettferdighet. Han skriver også at Tromsø by er internasjonalt kjent som en «fredens by» og skryter av at Universitetet i Tromsø har utnevnt hans gode venn Desmond Tutu til æresdoktor. Han nevner videre viktigheten av at den norske regjeringen støtter konserten.

-  Begynte med fleip

At konserten nå ser ut til å bli arrangert i Tromsø, er resultatet av rene tilfeldigheter, skal vi tro Jan Severinsen.

-  I fjor hadde tidligere Queen-medlem Spike Edney og hans band en konsert i Tromsø. Han fortalte at han skulle reise til Sør-Afrika etter Tromsø-besøket for å delta på Mandela-konserten der, og nærmest som en fleip ba jeg ham forslå for Mandela at Tromsø kunne arrangere konserten neste år, forteller Severinsen.

Kort tid seinere fikk han beskjed om å reise til London for å legge fram forslaget for Nelson Mandela Foundations.

-  Møtet gikk veldig bra. Etter en halvtime begynte vi å diskutere hvordan vi skulle få til konserten, forteller han.

Siden har han jobbet med å planlegge og tilrettelegge for et gigantisk utendørsarrangement i slutten av juni 2005.

-  Drømmen er en konsert med 30 000 mennesker. Vi ønsker å begynne klokka to på dagen og holde på til klokka to på natta. Konserten kommer til å bade i nordnorsk midnattssol, sier han.

Navnet for konsertene «46664» er identisk med Mandelas fangenummer på Robben Island.

STORKONSERT: Nelson Mandela sammen med den britiske gitaristen Dave Steward (t.v.), og U2s The Edge og Bono under fjorårets «46664»-konsert i Cape Town foran 40000 tilskuere. Neste år kan konserten gå i Tromsø.
TIL TROMSØ? Beyoncé.
TIL TROMSØ? Will Smith.
TIL TROMSØ? Anastacia.