Månen tur-retur

Det har tatt Daft Punk fire år å følge opp den moderne klassikeren «Homework». På «Discovery» overgår innovatørene seg selv.

De franske dansemusikkpionerene Daft Punk tar deg med på årets villeste reise.

Daft Punk utgjør, i likhet med engelske Basement Jaxx og østerrikske Kruder & Dorfmeister, det komplette klubbandet; perfeksjonister som innoverer og innoverer, og overlater til alle andre å prøve å kopiere den suksessfulle formelen. Bare for så å finne på noe helt nytt, noe Daft Punk gjør til gagns med «Discovery»s vågale sjangermiks.

Vågalt, ja, men også en høyst vellykket blanding av høyst uventede inspirasjonskilder.

Patentert filterdisco

«Homework» (1997), hvor hard Detroit-tekno fusjonerte med funky Chicago-house og franske pop-hooks, satte en helt ny standard for klubbalbumet. Fra å være en uglesett fyllstoff-uting, ble elektroniske langspillere plutselig kåret til årets album.

Siden den gang har Daft Punks innflytelse vært enorm: Deres patenterte filterdisco er kopiert til døde, og verken Madonnas «Music» eller Modjos «Lady» hadde eksistert uten de to.

Etter at man har kommet over det umiddelbare metnings- og galskapssjokket som «Discovery» byr på, innser man raskt at Thomas Bangalter og Guy-Manuel de Homem-Christo ikke har laget en «Homework II». Duoen har i stedet tatt et sjumilssteg på vegne av klubbmusikken. De viser på genialt vis at det meste er lov. Daft Punk looper et metalriff på «Aerodynamic» som vil sjokkere mange, de lager 80-tallsinspirert popmusikk à la Bubbles på «Digital Love» med et helt himmelsk resultat, og de kommer opp med en slags eventyraktig barokkmusikk på «Verdis Quo» du aldri har hørt maken til.

Spennende

Overraskende nok har rock, heavy metal og klassisk musikk vært viktige inspirasjonskilder for «Discovery», et album som også inneholder den patenterte og funky Daft Punk-magien, samt alt fra FM-rock og p-funk til chill-out og ballader.

«Discovery» er årets mest innovative og spennende elektroniske album; et album som formelig skriker etter klassikerstatus.

Årets oppdagelsesferd!