Månenazistene inntar Oslo

Ny filmfestival ser etter musikkfestivaler for inspirasjon.

(Dagbladet): I morgen braker det løs for enda en ny filmfestival i Norge, denne gangen i hjertet av Oslo.

I fem dager skal femti filmer vises på Filmfest Oslo, som selv omtaler seg som en «ny, bred publikumsfestival».

- Konseptet er litt annerledes enn man kanskje er vant til fra andre filmfestivaler her til lands. Vi har lagt vekt på å ha et overkommerlig program, fullt av kvalitet - dette er ment som en festival for publikummet, for folk som går på kino til vanlig, sier pressesjef Vibeke Skistad til Dagbladet.

Festivalen kan by på en rekke norgespremierer, på alt fra de norske filmene «Kompani Orheim», «Når boblene brister» og «Into the White»; den actionspekkede nye «Hamilton»-filmen og Oscar-vinner «Hugo Cabrét» til mer særegne filmer som månenazispetakkelet «Iron Sky» og nerdedokumentaren «Comic-Con Episode IV: A Fan's Hope».

Telt på Youngstorget Fra onsdag til søndag vil det være mulig å få med seg en rekke stort sett nye filmer i en rekke sjangre på Gimle, Klingenberg, Eldorado, Ringen Kino - og Folketeateret.

- Folketeateret er et helt supert sted å vise film, det er noe som ikke har skjedd der siden 50-tallet, sier Skistad og fortsetter:

- Så har vi selvfølgelig festivalens hjerte: teltet på Youngstorget. Her har man et sted å være sammen med andre filmgjester, som et naturlig samlingspunkt med quiz, mat, drikke - og øl. På mange måter kan dette minne mer om en musikkfestival enn en klassisk filmfestival.

Utenom filmvisningene blir det også mulig å oppleve tilreisende filmpersonlighter - blant annet Sir Ben Kingsley - på filmprater og i forbindelse av enkelte visninger.

- På lørdag arrangerer vi også Barnas filmfest, med animasjonsverksted og filmvisninger rettet spesielt mot de yngste kinogjengerne. Så må vi ikke glemme «Flåklypa»-visningen i Folketeateret på søndag, den er jo ikke så lett å få sett på kino lengre, sier Skistad.

Noen stalltips Hele programmet for Filmfest Oslo kan du se på festivalens hjemmesider. Mange av filmene er gode, men vi har bedt Dagbladets filmanmelder Inger Merete Hobbelstad om å plukke ut tre personlige tips til filmer du bør få med deg.

«Vi må snakke om Kevin»: Filmfest Oslo har plukket opp flere av filmene fra fjorårets Cannes-festival, der «Vi må snakke om Kevin» var en av de sterkeste. Tilda Swinton spiller moren som må forholde seg til at sønnen hennes begår en high school-massakre, og spør seg om det var hennes feil eller om det alltid var noe galt med ham. Regissør Lynne Ramsay har igjen laget en fascinerende og egenartet film. Swinton er storveies, men den mest isnende rolletolkningen gjør Ezra Miller som den illevarslende Kevin.

«Coriolanus»: Shakespeare-elsker Ralph Fiennes har valgt å gjøre et av mesterens minst kjente skuespiller til utgangspunkt for sin debut som regissør. Resultatet er en litt ruglete, men først og fremst intens og interessant modernisering av en tekst som er langt mer levende og aktuell enn man først skulle tro. Ingen skildrer maktmennesker som Shakespeare, og her ser han nærmere på hva som skjer med et samfunn som går fra krig til fred, og en hærfører som forsøker å være en leder også i rolige tider. Gerard Butler får omsider vist hva han er god for i en (jada) machorolle som også har dybde.

«Faust»: En av filmene jeg er mest spent på å se. Filmskaper og kunstner Aleksander Sokurov stod bak «Russian Ark», en av de mest inntrykksfulle og imponerende filmene de siste ti årene. Her flytter han det gode blikket sitt fra Vinterpalasset og herskerne som bebodde det til «Faust», og lager en slags parafrase over Goethes klassiker. Vanskelig å se for seg at det ikke blir bra.