- Mange anmeldere har et bulimisk forhold til musikk

Inn og ut og spy.

(Dagbladet.no): - Det er tøft av anmelderne at de stiller opp. Det vil nok være mange musikere og bransjefolk her, som ikke nødvendigvis er på deres side, sa Runar Eggesvik til Dagbladet.no før kveldens musikkbransjetreff på Gamla i Oslo.

Sammen med bransjeorganisasjonen Gramart arrangerte Bylarm-sjefen debatt om slemme musikkanmeldelser. Eller rettere sagt: Bør musikkanmelderne være snillere med debutanter?

Slaktet anmelder

Foranledningen var tre plateanmeldelser som har skapt debatt de siste dagene: VGs slakt av Iram Haq, Lydverkets slakt av Katzenjammer, og Natt og Dags slakt av Stella Mwangi.

Eggesvik er en av mange som nå krever mildere behandling av debutantartister i norske medier. Og i kveld var det musikkanmeldernes tur til å gjennomgå. Spesielt VGs Thomas Talseth, som var tøff nok til å sitte i panelet.

- Jeg synes minstekravet til anmeldere bør være et visst gehør og musikalitet, sa D\'Sound-vokalist Simone Larsen etter å ha bedt om ordet, og viste til en gammel anmeldelse i bladet Spirit, forfattet av Talseth.

- Den startet med «Møkkaband som gir ut drittmusikk», og inneholdt overraskende hatske referanser til saksofonene og orgelet på plata. Men plata inneholdt verken en eneste saksofonsnutt eller et snev av orgel, sa hun.

Forferdelig å debutere

- Mange anmeldere har et bulimisk forhold til musikk

Artist Marian Aas Hansen fortalte at hun syntes det var helt forferdelig å debutere på plate.

- Jeg hadde brukt mange år og mange hundre tusen kroner. Jeg ønsker at dere tar jobben like seriøst som oss, sa hun.

Paneldeltaker Marit Karlsen fra Trust Me Records mente at mange musikkanmeldere har utviklet et bulimisk forhold til musikk.

- Inn og ut og spy! De virker matleie, men glade i gratis plater som de har liten respekt for, sa hun, men understreket at hun ikke ville at anmelderne skulle behandle debutantene mer forsiktig enn andre artister.

Musikksjef i P3, Håkon Moslet, mener at artistene ikke bør være så hårsåre.

- Når du gir ut ei plate, må du regne med å bli vurdert. Du må tåle din første slakt. Men grunnen til at vi sitter her, er kanskje at det har blitt en trend med tøffere anmeldelser. Det er et ganske tøft miljø på diverse nettfora, og kanskje anmelderne føler at de også må heve røsten litt for å bli hørt, sa han.

- Tåler ikke kritikk

Forfatter og journalist Marta Breen mente at mange språklige krumspring og metaforer er med på å gjøre mange anmeldelser ekstra tøffe.

PANELDEBATT: I kveld ble slemme anmeldelser debattert av musikkbransjefolket. F.v. Dagsavisen-anmelder Bernt Erik Pedersen, VG-anmelder Thomas Talseth, forfatter Marta Breen, plateutgiver Marit Karlsen, plateutgiver Christer Falck, P3-musikksjef Håkon Moslet og ordstyrer Arvid Schancke Knudsen. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
PANELDEBATT: I kveld ble slemme anmeldelser debattert av musikkbransjefolket. F.v. Dagsavisen-anmelder Bernt Erik Pedersen, VG-anmelder Thomas Talseth, forfatter Marta Breen, plateutgiver Marit Karlsen, plateutgiver Christer Falck, P3-musikksjef Håkon Moslet og ordstyrer Arvid Schancke Knudsen. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

- Det virker som om mange anmeldere koser seg med å skrive slakt, sa hun, men ble raskt avfeid av Thomas Talseth:

- Jeg skjønner at folk som har lagt blod, svette og litt sur vokal på ei plate kan ta det ille opp. Men når vi bruker metaforer for å skrive panegyriske anmeldelser fulle av ros, synes de det er bra. Når vi gjør det samme i dårlige anmeldelser, er det ikke bra. Det tar jeg som et tegn på at artister ikke tåler kritikk, sa Talseth.

Han fortalte dessuten at han gir lytter gjennom de fleste platene fire - fem ganger før han feller dom over dem, og synes det er mer enn nok.

- Artistene ønsker at folk i løpet av sekunder skal bestemme seg for å bruke penger på plata deres. Da kjøper jeg ikke ideen om at jeg skal bruke måneder på å finne ut om den er verdt å bruke penger på, sa han.

Hva mener du, bør anmelderne bli snillere med debutantene?

FIKK GJENNOMGÅ: VGs musikkanmelder Thomas Talseth.