DEBATT

Debatt: Barnevern

Mange av oss er faktisk ganske dumme og slemme når vi får makt

Når morens barnevernssak blir gitt ny behandling i Strasbourg, skyldes det nok en ulmende følelse av urettferdighet, vilkårlighet og myndighetsmisbruk.

TVANGSADOPTERT: For to uker siden møtte en norsk mor i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, Frankrike, der en tvangsadoposjon av hennes, den gang, tre uker gamle sønn skulle avgjøres. Foto: Reuters / NTB Scanpix
TVANGSADOPTERT: For to uker siden møtte en norsk mor i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, Frankrike, der en tvangsadoposjon av hennes, den gang, tre uker gamle sønn skulle avgjøres. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 17. oktober, Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD). Storkammersalen er fullsatt. Ei klokke ringer og de 17 dommerne kommer inn.

Moren, som fikk sitt første barn tvangsadoptert, reiser seg verdig foran dommerne som skal avgjøre om Norge brøt Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK). Med seg har hun en fransk advokat og bilder av seg og barna. Noen meter bortenfor står Fredrik Sejersted, regjeringsadvokaten. Han har ingen klient med seg, men et kobbel av godt utseende unge rådgivere. Alle med trygg oppvekst og gode karakterer.

De vil aldri komme til å dele morens erfaring; at barnevernet kom og rev hennes tre uker gamle sønn ut av armene hennes.

Barnevernet mente at hun ikke ga gutten grunnleggende omsorg. Seinere har moren giftet seg og fått to barn til. Ingen har noe å utsette på omsorgen for disse barna.

Sånn sett starter Norge i motbakke, for utviklingen gir en sterk indikasjon på at det var galt å ta sønnen fra moren, og man blir da sittende med en opplevelse av at tvangsadopsjonen er feil. For det synes ikke riktig å bryte de gjenværende faktiske og rettslige båndene mellom en åpenbart kompetent mor og hennes sønn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer