- Mange beinharde metallband er hyklere

Men festivalaktuelle Obliteration mener selv de er ekte vare.

FORAKTER PEN LYD: - Det er hyklersk, slik mange beinharde metalband sier de skal terrorisere verden, før de løper til en Britney Spears-produsent når de skal spille inn plate, sier Sindre Solem (til venstre), vokalist i Obliteration. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET
FORAKTER PEN LYD: - Det er hyklersk, slik mange beinharde metalband sier de skal terrorisere verden, før de løper til en Britney Spears-produsent når de skal spille inn plate, sier Sindre Solem (til venstre), vokalist i Obliteration. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADETVis mer

||| Ta heavy metal, kanskje verdens mest utskjelte musikksjanger etter jitterbug. Fjern alt som er kleint og flaut, inkludert strykerarrangementer, skinnfrakker og tekster om sverd. Luk ut all inspirasjon som måtte ha kommet til mellom 1995 og 2005. Mariner i Gjersjøen, drikkevannsreservoaret for Oppegård - kommunen som på mystisk vis har fostra metallstorheter som Darkthrone, Dimmu Borgir og Aura Noir.

Da står du igjen med Obliteration, bandet som tross sin unge alder låter som om numetal, emocore og tredjegenerasjons black metal simpelthen aldri skjedde.

— We were born too late! utbasunerer vokalist Sindre Solem (22) med påtatt dramatisk røst og store fakter.

Spiller med helter i Bergen Formelen har likevel båret frukter. Dette er bandet som i fjor ga ut Norges beste plate, ifølge Natt og Dag, bladet som for få år siden heller ville skutt seg i beinet enn å skrive om et band som bruker dobbel basstrommepedal.

I sommer har Obliteration spilt på så vel Maryland Deathfest, en av verdens største festivaler for ekstrem metall, som Øyafestivalen. Og i morgen åpner de siste dag av Hole in the Sky-festivalen i Bergen, som kulminerer med Autopsy noen timer seinere.

— Åh, vi gleder oss veldig. Første gang vi var der, i 2006, hadde de Morbid Angel samme kveld. Så på Hole in the Sky får vi liksom alltid spille med noen av favorittbanda våre, fastslår Solem.

— Og så liker vi å være på tur da, legger bassist Didrik Telle (22) til.

Skateboardvideoer De er muligens født for seint, men de startet tidlig. Pønkbandet Uff ble stiftet av musikere i tolvårsalderen som gikk på kulturskolen på Kolbotn.

I 2003 var gruppa gjennom en metamorfose, i stor grad utløst av at gutta hadde oppdaget Slayer og Misfits gjennom gamle skateboardvideoer.

Snart sto de fram som et fullblods deathmetalband — av den gamle skolen.

— Siden den gang har musikken vært hard, og fortrengt både skatinga alle andre interesser. Men det er verdt det, når vi treffer gamle klassekamerater og ser hvor etablert de er med samboere og studier. Vi er øldrikkende tenåringer, og kommer til å være det til vi er tretti, erklærer Solem og Telle, som på plate og scene kompletteres av leadgitarist Arild Myren Torp (23) og trommeslager Kristian Valbo (21).

Trippy greier CD-debuten kom i 2007 på plateselskapet Peaceville og — ikke minst — på etiketten Tyrant Syndicate, hvilket betyr at metallegenden Fenriz i Darkthrone har satt godkjentstempel på den, og kvalifisert den til omtale i Metal Hammer og Terrorizer.

Vel og bra. Men det var med «Nekropsalms» i fjor at Obliteration satte seg ambisjoner hinsides å blåkopiere favorittene fra åttitallet.

SOLGT UT 1: Polske Behemoth har for pen lyd, mener Obliteration. Foto: SCANPIX/EPA/KAMIL KRZACZYNSKI
SOLGT UT 1: Polske Behemoth har for pen lyd, mener Obliteration. Foto: SCANPIX/EPA/KAMIL KRZACZYNSKI Vis mer

— Det var da vi klarte å utvikle et eget særpreg. Det var en konsekvens av at vi begynte å høre på mye forskjellig musikk — psykedelia, soul og blues — og mer eller mindre bevisst lot det påvirke låtene vi skrev. Det som skiller oss fra andre band i samme sjanger i dag, er trolig dette syrete — at vi kan gå fra et skikkelig pønkriff til treg, seig doom og likevel få det til å låte helhetlig. Musikken vår er trippy greier, sier sangeren, hvis vokale palett spenner fra guttural grynting til clean synging — selv om han selv mener det minner mest om en eller annen obskur form for munkesang.

Må være stygg Men det er en ting du aldri kommer til å få høre på ei Obliteration-plate, og det er elektronisk utløste trommeslag — triggere — og andre grep som er egnet for å få musikken til å lyde profesjonell og presis.

Dette er et tema som virkelig får Sindre Solem på gli. Det er nesten så han reiser seg ved kafébordet.

— Jeg har en klar filosofi på dette med lydbilde og produksjon. Kort sagt: Obliteration spiller stygg musikk, og da må lyden også være stygg.

- Hvis ikke føles det ikke som om du mener det. Det er hyklersk, slik mange beinharde metalband sier de skal terrorisere verden, før de løper til en Britney Spears-produsent når de skal spille inn plate, sier han.

— Det er litt morsomt at Sindre sier akkurat det, bryter Didrik inn.

SOLGT UT 2: Amerikanske Nile har for pen lyd, mener Obliteration. Foto: METAL CHRIS via Flickr/CC
SOLGT UT 2: Amerikanske Nile har for pen lyd, mener Obliteration. Foto: METAL CHRIS via Flickr/CC Vis mer

— For da vi spilte i Boston i sommer hadde vi faktisk en lydmann som hadde jobbet med Britney Spears.

— Men så var lyden dårlig også, svarer vokalisten.

Et sykere band Eksempler på band som har solgt seg ut til de kommersielle produksjonsverdiene er Behemoth og Nile, ifølge Sindre. Og med det bør den innforståtte ha fått et signal om hvor lista ligger. Når Obliteration om litt spiller inn sin tredje plate, skal det fortsatt låte stygt som juling.

Utviklingas retning kan karakteriseres som ondere, mer okkult og — selv om bandet insisterer på at musikk ikke er en konkurranse der det gjelder å komme først i mål — raskere.

—Det blir et sykere Obliteration, lover musikantene.

SENSASJON: Obliterations plate «Nekropsalms» ble kåret til årets beste i fjor.
SENSASJON: Obliterations plate «Nekropsalms» ble kåret til årets beste i fjor. Vis mer
Denne saken er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Les også om:

• Oslos partyprins 

Sverre Goldenheim (27)

som gjerne fester en uke i strekk• Norges morsomste mann

Dag Sørås

prøver det umulige: å slå gjennom med standup i utlandet. Går det an?• Ari Gold fra

«Entourage» 

  er den morsomste TV-figuren siden Kramer. Virkelighetens Ari Gold er ikke dårligere.
Denne saken er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Les også om: • Oslos partyprins Sverre Goldenheim (27) som gjerne fester en uke i strekk • Norges morsomste mann Dag Sørås prøver det umulige: å slå gjennom med standup i utlandet. Går det an? • Ari Gold fra «Entourage» er den morsomste TV-figuren siden Kramer. Virkelighetens Ari Gold er ikke dårligere. Vis mer