- Mange drømmer om å være omsverma av folk

Skrev om drømmen og vant.

GJENGANGER: Fredrik Høstaker er en gjenganger blant månedens utvalgte på Skolekammeret. Foto: CHRISTINE SCHWARZ / PRIVAT
GJENGANGER: Fredrik Høstaker er en gjenganger blant månedens utvalgte på Skolekammeret. Foto: CHRISTINE SCHWARZ / PRIVATVis mer

||| (Dagbladet.no): - Igjen veldig overraska. Kan nokon seie kva det er som gjer at eg vinn igjen? sier Fredrik Høstaker (18) til Dagbladet.

Han er nok en gang månedens poet på Skolekammeret, for diktet «vaken».

Drøm om å være omsverma
Sist vant han i januar, for diktet «hoi!», som handlet om en ny generasjon gutter med feminine trekk. Denne gangen er det en mer melankolsk stemning som preger vinnerdiktet.

- Hva er bakgrunnen?

- Kanskje det vi skulle ønskje vi hadde? Mange vener, kjærestar rundt oss? Det er mange som drøymer om å vere omsverma med folk, men aldri klarer å gjere noko med det. Og slik blir drøymen ein fest i forhold til det eigentlege livet. Eg trur det er mange som har det slik, sier Høstaker.

Som vanlig insisterer tredjeklasseeleven ved Firda Vidaregåande Skule på å bli sitert på nynorsk. Han er i innspurten av russetida, og det har tatt på.

- Eg vart ganske sliten. Men det er utruleg kor mykje techno ein kan høyre utan å bli lei når ein er med dei rette folka i den rette stemninga, sier han.

Til høsten venter Romerike folkehøgskole.

- Det håpar eg blir eit skapande år med mykje spennande og fantastiske folk.

Juryens begrunnelse

Trenger kaffekjelen vinger?
Et dikt trenger ikke å ha symboler. Kaffekjelen trenger ikke å ha vinger, slik Dag Solstad skrev det i essayet sitt. "Vaken" er et slikt dikt. Direkte og hverdagslig i tonen, uten at det blir langdrygt. Diktet beskriver først en situasjon, en scene vi alle kjenner igjen. Å våkne. Å se. Deretter kommer tankene og assosiasjonene.

Tonen i diktet er befriende lite høystemt. Språket er hele tida kontant og direkte, oppsettet enkelt, uten unødvendige forklaringer. Diktet skifter retning underveis, og bygger seg fint og stramt opp mot en ganske så humoristisk, sjølironisk og befriende konklusjon. Gratulerer med et krystallklart og flott resonnement, Gategut!

For juryen, Kristian Rishøi.
I juryen satt også Marie L. Kleve og Niels Schia.