Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mange fikk kaffen i halsen da Harry Hole holdt på å bli svensk

Den borgerlige kulturpolitikken er for passiv. Oslo trenger et kulturskifte.

Vil satse på kultur: Kultur og næring går hånd i hånd, det gjør byen levende, det skaper arbeidsplasser og gir inntekter, skriver Tone Tellevik Dahl. Foto: Privat.
Vil satse på kultur: Kultur og næring går hånd i hånd, det gjør byen levende, det skaper arbeidsplasser og gir inntekter, skriver Tone Tellevik Dahl. Foto: Privat. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtet med kunst- og kulturopplevelser påvirker oss som mennesker. Det former vår identitet, selvforståelse og uttrykksevne, noe som igjen gir styrke til å forme et selvstendig liv. Kultur gir grunnlag for trivsel, vekst og samhold.

Kultur har alt for lenge vært underprioritert fra det borgerlige byrådets side i Oslo. Barn og unge trenger arenaer til drive med ting som gir dem glede og inspirasjon. Vi må skape rom for kreativ utfoldelse. Muligheten for å få testet ut sine kreative evner, få oppleve en annen lyd, andre uttrykk og andre stemmer enn det man er vant med, skaper større forståelse for hvem vi er, hvem andre er og hvordan vi kan leve godt sammen.

En by som Oslo har alle forutsetninger for å bli en kulturby av rang. Et godt kulturliv oppstår ikke av seg selv, det må satses på, dyrkes, og prioriteres. Arbeiderpartiet ønsker en økt satsning på breddekultur for barn og unge. Å gi barn gode kunst- og kulturopplevelser er viktig. Barn er som svamper. De leter etter måter å uttrykke seg på, er nysgjerrige på lyder, bilder, bevegelser og historier. Vi ønsker at det skal være et mangfold av kulturtilbud for barn og unge i hele byen. Det betyr at musikk, korps, kor, teater, kunst og dans kan utøves i egnede lokaler, gjennom gratis drift eller subsidierte lokaler med støtte til nødvendig utstyr.

Opplevelser er den beste næringen for læring og en forutsetning for kreativitet. Forskningen viser at hver gang barn har gjort kunnskapssprang så har det rot i en opplevelse. Derfor ønsker vi å gjeninnføre kulturtimen den blåblå regjeringen fjernet fra skolen. Vinner vi valget, vil vi gi en time gratis kulturtilbud hver uke på et barneskoletrinn mellom 1. og 4. klasse.

Kulturskolen gir muligheter for å lære musikk, spille instrumenter, dans, teater og kunst. Alt for mange barn står i kø til kulturskolen. Arbeiderpartiet vil bygge ut tilbudet slik at flere får oppleve gleden ved å mestre og berøre andre med sin fremførelse.

Bibliotekene våre har historieskatter som venter på nye lesere, som skal få kjenne begeistring når de finner en bok som de liker. Arbeiderpartiet har sammen med resten av opposisjonen i bystyret kjempet hardt for å beholde de lokale bibliotekfialene i Oslo. De blir trygge med oss i byråd.

Byrommet skal være levende og fylles med opplevelser. Å få et kulturinntrykk på vei til skolen eller når du skal hente ungene i barnehagen kan være like verdifullt som et besøk på et museum. Vi ønsker at bydelene og nærmiljøene skal være med på å utforme kulturopplevelsene der folk bor, det være seg visuell kunst eller gatemusikk.

Eldre skal ha tilbud om, og tilgang til, gode kulturopplevelser. Arbeiderpartiet vil at sykehjem og dagsentra bedre kan samarbeide med Oslo musikk- og kulturskole, byens kor og korps, frivilligheten og kulturstasjonene om å gi flere gode kulturopplevelser.

Betydningen av musikk for å bedre læringsprosessen hos barn er godt dokumentert. Utvidet musikkundervisning i skole og barnehage kan forebygge vold og aggresjon hos barn og unge. Musikkens betydning innenfor psykisk helse, i eldreomsorgen og i livets siste fase er også kjent, og det er påvist et styrket immunforsvar hos dem som deltar i korsang. Alt dette gjør at det er viktig for Arbeiderpartiet å beholde mangfoldet i musikklivet slik at flest mulig kan delta ut fra egne forutsetninger og samtidig nyte godt av ringvirkningene.

Vi var nok mange som fikk kaffen i halsen da Snømannen og Harry Hole holdt på å bli svensk, på grunn av den passive filmpolitikken til de borgerlige. Med Arbeiderpartiet skal Oslo bli filmby. Vi vil opprette en ny kommunal incentivordning, det skal tilrettelegges for aktørene og sikres bedre tilgjengelighet til kommunens fellesområder. Vi ønsker også å opprette et regionalt filmfond, og et regionalt filmsenter skal fremme nye talenter og støtten til filmfestivalene skal økes.

Kultur og næring går hånd i hånd, det gjør byen levende, det skaper arbeidsplasser og gir inntekter. De mange som blir gode og kan leve av sine ferdigheter innen kultur trenger også steder og gjøre dette på, hjelp til å få synliggjort det de driver på med, støtte til å utvikle seg og sitt utrykk. Arbeiderpartiet vil sikre kulturaktører forutsigbare rammevilkår.

Musikk er et språk vi er født med. Det er det eneste verdensspråket som ikke trenger å bli oversatt. Dette kan vi egentlig si om all kunst. Så der språk blir en barriere i kommunikasjon, vil kunsten være det vi kan bruke til å kommunisere med. Med Arbeiderpartiets løfte om et kulturskifte så lover vi at alle byens barn skal få lære seg et nytt språk, nemlig kulturens, og de profesjonelle utøverne skal vite at vi er deres viktigste samarbeidspartner for å sikre at mangfoldet både i form og uttrykk får utfolde seg utover byen vår.

Vår ambisjon for et byråd ledet av Arbeiderpartiet, er at vi blir en kulturby der flere får muligheten til å dyrke sine kreative evner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!