Mange godbiter fra Gyldendal i høst

Gyldendal Norsk Forlag har økonomisk hatt et svært godt år både i fjor og hittil i år og kan i høst by på litterære godbiter innen flere sjanger.

Kjartan Fløgstad kommer med sin første roman på fire år, Gunnar Staalesen er tilbake med en ny Varg Veum-bok som lanseres på krimheltens 60-årsdag 18.oktober. «Som i et speil» heter boka.

Jan Erik Vold kommer med en ny diktsamling, «Tolv meditasjoner» er hans første egne diktsamling på sju år.

Fjorårets Brageprisvinner Atle Næss skildrer norsk 60-tall, en periode da han selv vokste opp. Og Knut Faldbakken, som er kommet med til dels saftige uttalelser mot sjangeren kriminalroman, har selv produsert sin første krimbok.

«Alle elsker en hodeløs kvinne» har sitt utspring i begivenheter som finner sted på Aker Brygge i Oslo. Sjalusi, ydmykelse og spøkelser fra fortida er sentrale ingredienser.

Heidi Linde er en av tre debutanter på forlagets høstliste. Hun gjør en brakdebut med romanen «Under bordet» som er hovedbok i bokklubben Nye Bøker i september.

- En sjarmbombe, er forlagets kommentar.

Pegasus-serie

Nytt av høsten er en ny serie billigbøker om litterære temaer hos de store klassikere. Professor Atle Kittang innleder serien med en bok om Henrik Ibsens mest markante mannlige helter «Ibsens heroisme».

- Jeg har ønsket å løfte fram forfatteren, ikke først og fremst det liv han levde. Det er en stor ære å åpne Pegasus-serien med en bok om Ibsens heroisme. Den handler om åtte av hans mest kjente skuespill og jeg vil ikke legge skjul på at jeg har villet skape en liten motvekt til Ibsens mange kvinneskikkelser som det er blitt skrevet mye om, sier Atle Kittang i en kommentar til boka.

Dokumentar

Innenfor dokumentarlitteraturen har Gyldendal mye aktuelt å by på i høst.

Are Kalvø har reist til Syden med kofferten full av kataloger fra charterturismens barndom og jaktet på restene av den store syden-drømmen. Kanskje høstens morsomste bok, mener forlaget.

Biskop Gunnar Stålsett tar i «Hva er da et menneske?» utgangspunkt i terrorhandlingene 11. september. Han utfordrer oss til å tenke nytt om menneskesyn og menneskeverd.

VG-journalist Elisabeth Skarsbø Moen har skrevet en uautorisert biografi om Jens Stoltenberg, som dermed får sin første biografi. Hun har som journalist fulgt Stoltenbergs politiske karriere tett i en årrekke. Boka omfatter Jens Stoltenberg som politiker, maktmenneske og privatperson og skal visstnok også inneholde noen avsløringer. Den kommer ut i begynnelsen av november.

En annen journalist, Anne Grosvold, debuterer som forfatter på Gyldendal med «Norges Førstedamer». Sammen med Anne Diesen har hun skrevet bok om kvinnene i Norges kongehus gjennom snart 100 år.

I anledning teaterdronningen Wenche Foss' 85-årsdag 5. desember kommer boka «Kjære Wenche», redigert av forfatter, journalist og redaktør Jan E. Hansen. Her tegner noen av dem som kjenner henne best et levende og spennende bilde av jubilanten.

Kværner-raidet

«Da Røkke tok Kværner» er en dokumentar skrevet av næringslivsjournalistene Steinar Dyrnes og Roar Valderhaug. Boka med undertittelen «Viljens makt» er beretningen om den årelange og knallharde kampen som til slutt ledet fram til seier for Røkke.

Norges skiskytterdronning og idrettsforbilde Liv Grete Skjelbreid Poirée får sin portrettbok i høst med Tore Strømøy som forfatter.

Ove Røsbak har skrevet om Nordens dronning Margrete, som kanskje var det største politiske talent Norden har sett.

Ellers er Geir Pollens roman «Når den gule solen brenner» antatt av Europas mest prestisjetunge forlag Suhrkamp og kommer ut på det tyske markedet neste år. Kjartan Fløgstads «Kniven på strupen» er under oversettelse til spansk og Bergljot Hobæk Haffs «Renhetens pris» kommer ut i Frankrike. Det er hennes tredje utgivelse på fransk.

(NTB)

<B>DEBUTERER 3:</B> Heidi Lunde fra Asker som kommer med romanen "Under bordet".
DEBUTERER 1:</B> Erik Honoré fra Kristiansand som debuterer med romanen "Orakelveggen"
<B>DEBUTERER 2:</B> Levi Henriksen fra Kongsvinger - som kommer med novellesamlingen "Feber".