Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Wara-saken

Mange har grunn til å være sjokkert. Bare ikke Carl I. Hagen

«Jeg er i sjokk», sier Carl I. Hagen til VG om siktelsen mot Waras samboer. Men burde han være det?

Partikamerater: Fremskrittspartiets landsmøte 1993. Avtroppende nestformann Tor Mikkel Wara og partiformann Carl I. Hagen diskuterer på landsmøtet, 23. april 1993.
FOTO: Bjørn Sigurdsøn / NTB / SCANPIX
Partikamerater: Fremskrittspartiets landsmøte 1993. Avtroppende nestformann Tor Mikkel Wara og partiformann Carl I. Hagen diskuterer på landsmøtet, 23. april 1993. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / NTB / SCANPIX Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er 7. september 1987, under en uke før valget. Carl I. Hagen holder tale for 500 mennesker i Rørvik i Nord-Trøndelag. Han trekker fram et brev han skal ha mottatt, fra en norsk muslim, og leser høyt:

Spaltist

Eivind Trædal

representerer også Miljøpartiet De Grønne i Oslo bystyre.

Siste publiserte innlegg

«Jeg vet, og alle muslimer i Norge vet, at en dag skal Norges befolkning komme til troen, og at dette landet skal bli muslimsk! Vi føder flere barn enn dere (...) En dag skal også det vantro korset i flagget bort!».

Brevet var signert «Mohammed Mustafa». Folkemengden lyttet lamslått, og brøt ut i stor applaus.

Allerede dagen etter opplesningen, skulle VG avsløre at dette brevet var et falsum. Dette vippet ikke Hagen av pinnen. Da han ble konfrontert, svarte han kjekt at «jeg har bare lest opp et brev jeg har mottatt».

Den virkelige Mohammad Mustafa, en mann med pakistansk bakgrunn bosatt i Oslo som jobba på restaurant, var ikke like blid. Han sto oppført i telefonkatalogen, og mottok flere rasistiske oppringninger etter talen, noe som skremte både kone og barn. Mustafa rettet et søksmål mot Hagen for ærekrenkelse, en sak som endte med forlik.

På tross av avsløringen, var stuntet vellykka. Både søksmålet og kontroversen rundt saken gjorde Carl I. Hagen til valgets hovedfigur. Debatten dreide seg over på hans banehalvdel, til stor suksess for FrP, som tredobla seg i oppslutning i fylkestingsvalget. 1987 skulle bli partiets store nasjonale gjennombrudd.

Dette kunne, og burde vært slutten på Hagens politiske løpebane, men ble dessverre et springbrett inn i en lang og temmelig vellykka karriere som demagog.

Man kan altså argumentere for at Frp's politiske gjennombrudd i Norge fikk kraftig drahjelp av en fingert hendelse, produsert for å sverte politiske motstandere, enten det var fabrikkert av andre eller av Hagen selv.

Det er ennå for tidlig å konkludere med hva som har skjedd i saken om Waras samboer. Men hvis PSTs siktelse viser seg å stemme, og vi står overfor ett eller flere fabrikkerte angrep knyttet til en opphetet politisk diskusjon, er det mange av oss som har grunn til å være dypt sjokkert.

Bare ikke Carl I. Hagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!