Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Vindkraft

Mange har sterke meninger om vindkraft uten å noensinne ha vært i nærheten av en vindturbin

Hvis du passerer et vindkraftverk i ferien – stopp gjerne innom og se hva det egentlig er!

SE EN VINDPARK: Per Christian Kittilsen i Fortum oppfordrer folk til å se en vindpark med egne øyne i sommer. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
SE EN VINDPARK: Per Christian Kittilsen i Fortum oppfordrer folk til å se en vindpark med egne øyne i sommer. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Vis mer
Meninger

I juli har de fleste av oss kunnet nyte late dager og uker ettersom skolene har stengt for sommeren. Mange har vært eller skal ut på tur, enten i nærmiljøet, på norgesferie eller kanskje til utlandet.

For oss i vindkraftbransjen blir sommerferien en overgang fra en vår som har vært preget av en sterk debatt om utbygging av fornybar energi i Norge. Kanskje er du en av dem som i de siste ukene og månedene har tatt standpunkt mot vindkraftutbygging i Norge?

Du har sikkert fått med deg at påstandene om at vindkraft til lands er en stor kilde til støy for naboer, at det anlegges kilometervis med vei, at fugle- og dyrelivet påvirkes og at uberørt natur etter en vindkraftutbygging ikke lenger er uberørt. Men, hva har du selv sett og erfart?

Vi som jobber med utbygging og drift av vindkraftanlegg i Norge er også glade i naturen. Vi er opptatt av dyre- og fugleliv og vi ønsker å gjøre utbygginger så skånsomt som mulig. I tillegg arbeider vi hardt for å få til et godt samarbeid med kommunestyrer, lokalbefolkning, grunneiere, naboer og alle andre som har interesser å ivareta.

Hvis du i løpet av sommerferien befinner deg i nærheten av en vindpark, har vi en oppfordring til deg: Stopp opp, ta vindparken i øyesyn, lytt til lyden fra vingene, lytt etter annen støy i området, snakk med lokalbefolkningen og still dem åpne spørsmål om deres følelser og meninger om vindkraften i deres nærområde.

Om du gjør dette og på den måten danner deg din egen mening om vindkraftverk, så skal vi love å gjøre vår del: Vi skal fortsette å samarbeide med lokalmiljøet for sammen å realisere vindparker der det er riktig å bygge.

Det betyr at vi ikke skal diskutere om det skal bygges ut vindparker, men snarere hvor, når og hvordan, slik at nøye vurdert og planlagt utbygging av vindkraft kan bidra til å minske norske klimagassutslipp. Argumentene våre skal være saklige og etterrettelige og vi forventer at vi blir møtt på samme måte av lokalsamfunnene og av folkeopinionen.

På denne måten kan vi i samarbeid finne de beste måtene å produsere den fornybare energien Norge trenger for å fase ut fossilt drivstoff og dermed bidra til å begrense klimaendringene.

Debatten om vindkraften er som vindparkene selv: Den er på sitt beste når det blåser passe sterkt.

Vi i Fortum ønsker deg en passe vindfull og god ferie!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media